Oknyomozásért Pulitzert kapott az AP

2012.04.17. 10:57
Az Associated Press amerikai hírügynökség és a Seattle Times című lap újságírói kapták meg az idei Pulitzer-díjat oknyomozó újságírásért. Az idén 96-ik alkalommal osztották ki a rangos újságírói kitüntetést a New York-i Columbia Egyetemen.

Az AP hírügynökség négy munkatársa oknyomozó újságírás kategóriában kapott díjat a New York-i rendőrség titkos, muzulmánok elleni adatgyűjtési programjáról szóló jelentéseiért. Ugyanebben a kategóriában a Seattle Times két újságíróját is kitüntették, akik gyógyszerhasználattal kapcsolatos visszaéléseket tártak fel.

David Kocieniewski, a New York Times újságíróját kollégái tapsolják.
David Kocieniewski, a New York Times újságíróját kollégái tapsolják.
Fotó: Richard Perry/The New York Times

A The New York Times újságírói két Pulitzer-díjat is elvittek. Egyikük az elemző, kollégája pedig a külpolitikai újságírásért, Kelet-Afrikából küldött tudósításaiért kapta a Pulitzer-díjat. A közszolgálati újságírásért járó kitüntetést a The Philadelphia Inquirer című lapnak adták az iskolai erőszakról szóló írásaiért.

A Philadelphia Inquirer szerkesztősége ünnepel
A Philadelphia Inquirer szerkesztősége ünnepel
Fotó: Michael Bryant/Philadelphia Inquirer

A "breaking news" kategóriában a Tuscaloosa News Staff gárdája részesült a kitüntetésben a pusztító tornádókról szóló gyorsjelentéseiért.

Maszúd Hosszaini, az AFP fotóriportere
Maszúd Hosszaini, az AFP fotóriportere
Fotó: Farzana Wahidy

Maszúd Hosszaininak, az AFP hírügynökség fotósának a szívszorító kabuli képeiért ítélték oda Pulitzer-díjat. A rangos kitüntetést 21 kategóriában osztották ki. Minden kitüntetett tízezer dolláros pénzjutalomban részesült.