Olimpia: pénzt kér a kivetítőkért a IX. kerület

2012.07.27. 17:04
Miközben az olimpiai közvetítései jogait is birtokló közmédia május végén bejelentette, hogy mégsem kér pénzt a vendéglátóhelyektől a kivetítők miatt, a IX. kerületi önkormányzat csak külön engedély és napidíj fizetése mellett engedi a kivetítők, tévék kihelyezését.

Az Index birtokába jutott levél szerint a IX. kerületi önkormányzat július elsején elfogadott önkormányzati rendelete szerint a vendéglátóhelyek csak külön kérelem és közterület-használati engedély birtokában, 1500 forintos napidíj megfizetése mellett helyezhetnek ki tévét vagy projektort a sportesemények (Vb, Eb, olimpia) időszakára a teraszokra. A levél ráadásul július 16-ai keltezésű, és tudomásunk szerint csak ezen a héten kapták kézhez a vendéglősök, miközben az olimpia megnyitó ünnepsége péntek este lesz.

Az ügy pikantériája, hogy a sportközvetítések jogát birtokló közmédia a botrányok hatására visszavonulót fújt május végén, és Böröcz István vezérigazgató bejelentette, hogy "nem kell fizetni a vendéglátóhelyeknek, kocsmáknak azért, hogy a vendégek tévéken, kivetítőkön nézhessék a labdarúgó Eb-ről és az olimpiáról szóló közvetítéseket".

A ferencvárosi vendéglátóhelyekre azonban úgy tűnik, hogy ez nem vonatkozik. Bár megúszták, hogy a közmédia százezer forintot számítson fel nekik, ha a vendégeik szórakoztatására projektort helyeznek ki, az önkormányzat az olimpia idejére (16 nap) 24 ezer forint + ÁFA-t kér tőlük.

Mint azt a IX. kerületi önkormányzat sajtóosztályától megtudtuk, az önkormányzat nem a sportközvetítési jogokért, hanem a közterület-használatért kér pénzt. "Ez valójában egy engedmény, mivel eddig a kerületben tilos volt tévét, kivetítőt kihelyezniük a vendéglátóhelyeknek. A lakosság védelmében hozott intézkedést enyhítettük most, részben azért, mert az önkormányzatnak minden bevételre szüksége van, részben azért, hogy ezzel is támogassuk a vendéglátóhelyek forgalmának emelkedését" - közölte az Indexszel a sajtóosztály. Mint kiderült, a lakók is jól járnak majd, mert a bevétel egy részét az önkormányzat a társasházaknak juttatja majd vissza különböző formában (pl. felújítás).

A július elsejei rendelet meghozása előtt tudomásunk szerint a IX. kerület nem konzultált más önkormányzatokkal és a Fővárosi Önkormányzattal sem, mivel úgy vélik, hogy ennek a kérdésnek az eldöntése önkormányzati hatáskör.

Arra a kérdésünkre, hogy mi lesz azokkal a helyekkel, amelyek engedély nélkül teszik lehetővé vendégeiknek az olimpiai követését, közölték, hogy a büntetés a napidíj ötszöröse lesz, a közterületesek egyébként naponta tartanak ellenőrzést a rendőrséggel együttműködve.

Arról egyelőre nincs tudomásunk, hogy más önkormányzat hozott volna hasonló intézkedéseket.