Hiába volt trágár a VV5, az NMHH nem büntethetett

2012.07.30. 13:00
A médiahatóság pénteken nyilvánosságra hozta azt a részletes vizsgálatot, amely a Való Világ 5. szériájának elemzése alapján kimondja, ugyan a valóságshow tele volt trágársággal, szexualitással és emberi jogi aggályok is felmerültek, az RTL Klub megúszta, mivel ez belefér a 16-os korhatárkarikába.

Az NMHH 21 oldalas tanulmánya szerint "hatósági szempontból elmondható, hogy a műsorfolyam aggályos elemekkel terhelten és a közízlést számos alkalommal megbotránkoztatva került vetítésre, de a IV. korhatár-kategóriában történő sugárzással a kiskorúak védelme szempontjából mégis megfelelőbb műsorsávba került".

A műsorelemzői osztály vizsgálata kiterjedt az RTL Klub napi rendszerességgel közzétett adásaira, továbbá a Cool-on jelentkező programokra, a NekedValó című talk show-ra és az éjszakai műsorsávban sugárzott BeleValóVilágra. Bár a ValóVilág 5. adásai a késő esti műsorsávban kerültek sugárzásra, előfordultak – főként hétvégén – az előzetesen beharangozott 16-ossal ellentétben 12-es korhatár-kategóriával vetített műsorszámok. Kiskorúakkal kapcsolatos törvénysértést ugyan nem állapítottak meg, de aggályos részletekkel rendszerint találkoztak.

Az NMHH vizsgálta a műsorban megjelenő szexualitást és a szexuális kontextusban megjelenő meztelenséget, a trágár kifejezések gyakoriságát, a dohányzást és az alkoholfogyasztást.

A szexualitásra helyezett hangsúly már az 5. széria indulásakor is megmutatkozott, hiszen a villajelöltek között gogo-táncosok, hostessek és plasztikamániások is megtalálhatók voltak. "Az első szexuális aktusra meglehetősen hamar sor került a műsorban, egy hónap sem telt el, és Veronika és Cristofel éjszakai együttlétét beszerkesztették az összefoglalóba (2011. október 10.). Azon a héten volt tapasztalható a ValóVilág „barométer” szexualitást és meztelenséget tartalmazó jelenetgyakoriságának a csúcsértéke, az adásokra átlagosan majdnem 8 ilyen jelenet jutott" - olvasható az elemzésben.

kombo1
Fotó: http://adattar.nmhh.hu

A trágárság előfordulása kapcsán kijelenthető, hogy egyes játékosok, pl. a játék utolsó harmadáig versenyben lévő, a káromkodásairól elhíresült Kinga, különösen sok esetben használtak vulgáris kifejezéseket, ezért az elemzés során kiderült, hogy az ötödik szériában jócskán megemelkedett a trágár kifejezések gyakorisága. Az október 10-16-i héten pl. 49 trágár kifejezés jutott átlagosan egy adásra, ami a legmagasabb értéknek számított.

kombo1
Fotó: http://adattar.nmhh.hu

A 4. széria dohányzási gyakoriságot kimutató értékeihez képest az 5. sorozatról elmondható, hogy összességében kismértékű csökkenés volt felfedezhető, illetve nem találtunk olyan magasan kiugró értékeket, mint a megelőző széria adásaiban. E széria műsoraiban a legmagasabb érték heti adásokra vetítve átlagosan 6,8 volt, azaz átlagosan ennyi jelenetben került bemutatásra dohányzás, míg a 4. szériában a csúcsérték 20,4 jelenet volt.

kombo1
Fotó: http://adattar.nmhh.hu

Az alkoholfogyasztás tekintetében a jelenetek számának heti átlagos gyakorisága nem mutatott akkora ingadozást, mint a 4. szériában, ahol a csúcsérték elérte a 12,8-at. Az 5. szériában ennek az értéknek hozzávetőlegesen a fele (6,8) jelentette a legmagasabb értéket. A szereplők esetleges kontrollproblémái az alkohollal kevésbé mutatkoztak meg vagy kerültek kiemelésre, azonban az összefoglalókban megjelentek olyan jelenetek, amelyben az alkoholfogyasztás játszotta a főszerepet, például amikor a villában megházasodott játékosnak utólag legénybúcsút szerveztek a lakók a műsorszerkesztők közreműködésével.

kombo1
Fotó: http://adattar.nmhh.hu

Az NMHH megállapításai szerint a Való Világ 5. szériájának 2011. október 16-i adásában az emberi méltóság sérelme szempontjából aggályos elemek is megjelentek az elhangzott szóbeli bántalmazás miatt. Az adásban játszott szerepjátékban („urak és szolgák”) Cristofel megalázta VV Kingát, amikor sértő szavakat használt rá a "szolga ajánlólevelében". Az RTL Klub hibát követett el akkor, amikor sem a szereplők, sem pedig a szerkesztők nem határolódtak el nyíltan a megalázástól.