Olimpia: az MTVA már nem a kertévéken akar meggazdagodni

2012.08.02. 14:30
Információink szerint az MTVA lemondani készül arról, hogy a kereskedelmi tévék által irreálisan magasnak tartott összegért adja tovább az olimpiai felvételeket. Az Index által kipattintott botrány jól végződhet a kereskedelmi tévék és nézőik számára.

Mint azt az Index kedden, a birtokába jutott ajánlattétel alapján megírta, bár már közel egy hete zajlik az olimpia, eddig egyetlen kereskedelmi tévével sem kötött szerződést a közmédia az olimpiai felvételek átadásáról, mivel a partnerek szerint irreálisan magas árat szabtak.

MTVA: előbb cáfolta az árat, aztán lemondott róla

london

A közvetítési jogokat birtokló MTVA korábbi ajánlattétele szerint ugyanis egy félperces olimpiai híranyagot 270 ezer forint + ÁFA-ért, egy 50 másodperces híranyagot pedig 330 ezer forint + ÁFA-ért biztosított volna a kereskedelmi tévék számára.

Ebbe az árba beletartozott volna a híranyag online felületen való bemutatása is, de kikötés volt, hogy egy nap alatt összesen legfeljebb hatperces olimpiai hírblokkot adhatnak le a kereskedelmi tévék, és egy műsorban legfeljebb két percet szánhatnak a közmédia felvételeinek bemutatására.

Az MTVA még kedden kora este közleményt adott ki, mely szerint „feltételezéseken alapul az Index.hu portálon a mai napon megjelent azon információ, miszerint irreálisan magas árat szabott az olimpiai felvételekért az MTVA”. A közlemény szerint nem igaz, hogy irreálisan magas árat kér a szolgáltatásért az alap, „a jelen időszakra kialakított árak alacsonyabbak a négy évvel ezelőtt kialakítottakhoz képest”. Az MTVA ezen kívül azt is állította, hogy ezt „a szolgáltatását több hazai kereskedelmi televíziócsatorna a kiajánlott áron folyamatosan igénybe veszi”.

Ehhez képest az Index úgy tudja, hogy az MTVA szerda este újabb ajánlatot tett a kereskedelmi tévéknek, mely szerint, ha igénylik, akkor naponta egy 50 másodperces olimpiai összeállítást ingyen bocsátanak a rendelkezésükre.

Kertévék: Az MTVA nem tartotta be a médiatörvényt

Az Index megkereste a két legnagyobb kereskedelmi tévé és az ATV hírigazgatóját, hogy kommentálják a fejleményeket (a Hír TV továbbra sem reagált megkeresésünkre). A három tévé egyöntetűen azt állítja, hogy az Index birtokába jutott korábbi ajánlattételen szereplő összegek valósak voltak, és hogy azért nem kötöttek eddig szerződést, mivel az alap nem tartotta be a médiatörvényben foglaltakat, amely kimondja, hogy csak technikai költséget számíthatnának fel a felvételekért cserébe (bővebben ld. keretes).

A Médiatanács későn döntene

A médiatörvény 19. paragrafusa szerint minden médiaszolgáltató jogosult hozzáférni a kiemelten nagy jelentőséggel bíró eseményekről adott közvetítéshez, "és a hozzáférési jog ellenértéke nem haladhatja meg a hozzáférés biztosítása által közvetlenül felmerülő költségek összegét".

A médiatörvény szerint amennyiben a felek között az ajánlattételtől számító 15 napon belül nem jön létre a megállapodás, úgy bármelyik fél jogosult eljárást kezdeményezni a Médiatanácsnál, amely újabb 15 nap alatt dönt. Mivel az olimpia már csak 10 napig tart, amennyiben a Médiatanács elé került volna az ügy, akkor az nem hozhatott volna döntést az sportesemény vége előtt.

Ráadásul az sem lett volna megoldás, hogy a kereskedelmi tévék más hírügynökségektől vegyenek át felvételeket, mivel a médiatörvény alapján a hazai jogtulajdonossal kell megállapodni a közvetítési felvételek használatáról. Tehát hiába előfizetője valamely külföldi médiaszolgáltatónak az adott magyar médium, azok használatához a hazai jogtulajdonos engedélye szükséges, amit az MTVA az ATV részére például nem adott meg.

Mint Kotroczó Róbert, az RTL Klub hírigazgatója az Indexnek elmondta, „nem egyszerűen árvita, hanem egy elvi vita miatt nem tudtunk eddig szerződést kötni az MTVA-val, mivel más a jogértelmezésünk. Szerződések és levelek tucatjai igazolják, hogy egy híranyag átadásának a technikai költsége - beleszámítva a montírozást és szerkesztőt is - legfeljebb 20-30 ezer forint, és semmiképpen sem több százezer, ahogyan az az MTVA korábbi ajánlatában szerepelt. A mi felfogásunk szerint és az új médiatörvény alapján ennyit kérhettek volna csak. A most felajánlott 50 másodperces ingyenes összeállítás nemes gesztus a részükről, már csak abban bízunk, hogy a magyar sikerek arányos mértékben szerepelnek majd az ő szerkesztésükben készülő anyagokban".

Kotroczó szerint egyébként az alappal eddig kifejezetten jó, napi kapcsolatban álltak, és ezt erősítette meg a TV2 Tények főszerkesztője, György Bence is, aki hozzátette, hogy az olimpiával kapcsolatos anyagok sugárzása terén azonban valóban árvita alakult ki köztük. Mint mondja, "ez az első olimpia az új médiatörvény hatályba lépése óta, és bár természetesen más sportesemények is voltak időközben, ez volt a legnagyobb próbája az új szabályozásnak. Az egyeztetések most jó irányba indultak el, így várható, hogy napokon belül megnyugtatóan zárulnak a tárgyalások".

Németh Szilárd, az ATV hírigazgatója kérdésünkre közölte, hogy szerda estig ők sem állapodtak meg az olimpiai felvételek átvételéről. Mint mondja, "a jelen gazdasági környezetben túlzónak tartottuk ezt az összeget, ráadásul a közmédia saját gyártású híranyagaiért technikai költség címén eddig legfeljebb néhány tízezer forintot fizettünk. Az álláspontok szerdáig nagyon távol álltak egymástól". Németh közölte, az MTVA szóban már jelezte feléjük az új ajánlatot, ezt az ATV korrekt lépésnek tartja, és ezzel az ügyet lezártnak tekinti.

Az Index megkereste az MTVA-t, hogy megtudja, miért változtatták meg az álláspontjukat, és miért mondtak le a médiatörvény alapján felszámolható technikai költségekről is, de eddig nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Egyébként az MTVA-nak azt állítását, miszerint a korábban ajánlott ár olcsóbb lenne a pekingi olimpiára adott összegnél több forrásunk is cáfolta. Úgy tudjuk, hogy a négy évvel ezelőtti olimpiánál még kérhetett jogdíjat a közmédia, ez akkor 200 ezer forint + ÁFA volt, de ha magyar eredmény született, akkor jelentős felárat kértek. Technikai költséget akkor is felszámoltak, ez akkor 12.600 forint volt. "Ma már csak technikai költséget számolhattak volna fel, mégis - a magyar felárat nem számítva - drágább ajánlatot kaptunk, mint négy éve" - fogalmazott György Bence, a TV2 Tények főszerkesztője.

A foci Eb-nél kezdődött

Úgy tudjuk, hogy nem ez volt az első konfrontációja a kiemelt sportesemények közvetítési jogát megvásárló közmédiának a kereskedelmi tévékkel. A két nagy kereskedelmi tévé már a foci Eb kapcsán sem tudott megállapodni a közmédiával, ugyanis akkor az 50 másodperces híranyagot 150 ezer forint + ÁFA-ért akarták értékesíteni, méghozzá mérkőzésenként.

Az ár főleg ahhoz képest tűnt túlzónak, hogy a két évvel ezelőtti futball világbajnokságnál az 50 másodperces híranyag tarifája még csak 90 ezer forint + ÁFA volt. A kereskedelmi tévék ezért általában fotókkal illusztrálták a foci Eb-t, ahogyan eddig az olimpiát is.