Erhard
2 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Securitatés filmet támogat a Médiatanács

2012.09.11. 09:47
Legutóbbi ülésén tizenhárom új dokumentumfilm pályázati támogatásáról döntött a Médiatanács. A Magyar Média Mecenatúra program keretében indított Ember Judit dokumentumfilm-pályázat nyertes alkotói összesen 115 milliós támogatásban részesültek.

A Médiatanács 2012 elején hirdette meg Magyar Média Mecenatúra programja keretében a televíziós dokumentumfilmek gyártását támogató pályázatát. A kiírás idei három fordulójában összesen 300 milliós keretösszeg áll a dokumentumfilmesek rendelkezésére. A most lezárult első fordulóban a Médiatanács tizenhárom pályázó filmterveinek megvalósítását támogatta összesen 115 millió forinttal. Az elkészült filmekkel a nézők először a közszolgálati csatornák képernyőjén találkozhatnak.

A támogatott alkotások között van Berec Zsolt Miklós készülő dokumentumfilmje, amely a szarvasi lótartó cigányok életformáját mutatja be. A lovak velünk maradnak, ugye? című film egy különleges világot tár elénk, ahol a mai napig elevenen élnek a lótartással kapcsolatos szokások. A film arra is kísérletet tesz, hogy bemutassa, a 21. század információs társadalmában miként találhatja meg helyét egy évszázados hagyományaihoz és értékeihez ragaszkodó nemzetiség.

Izgalmas és aktuális témákat, a megújuló erőforrások, a fenntartható fejlődés és a közösségi gazdálkodás kérdéskörét boncolgatja Szekeres Csaba filmje. Az "Álmodtam egy világot" Pázmándra kalauzolja a nézőt, ahol a lelkes helybéliek a magyar hagyományokra épülő önellátó gazdálkodás módszereit honosították meg. A "természet rendjét értő" szemléletmódnak hamarosan Amerikában is akad követője, ahol egy egész gazdaság létesült a pázmándi példa nyomán. A rendező egy éven keresztül, párhuzamosan követi nyomon a két közösség fejlődését, mindennapjait.

A "Székely lelemény" című film a furfangos székelyek olykor kilátástalannak tűnő harcát mutatja be a román Securitate-val szemben. Még javában tombol a titkosszolgálat rémuralma, amikor Csíkcsomortán a székelyek templom építésébe kezdenek, ráadásul úgy, hogy csak egy ravatalozó építésére kérnek engedélyt, hiszen templomot építeni akkoriban nem volt ildomos. A mesébe illő, izgalmasan felépített történet azt beszéli el, hogy lett a ravatalozóból templom, és hogy sikerült megtéveszteni az állami bürokratákat. A filmet Nagy Viktor Oszkár, a 40. Magyar Filmszemlén 2009-ben Gene Moskowitz-díjat elnyert Apaföld rendezője készíti.

Dala István sorozata a kuláküldözésről szól. A Rákosi-rendszer mindent elkövetett azért, hogy felszámolja a kulákságot. Az 50-es évek elején 60 ezernél is több "kulákbüntetést" szabtak ki, aminek következtében néhány év alatt mintegy 10 ezer gazda "ajánlotta fel" földjét az államnak. Az "Elhallgatott történelem - Ha a kulák mozdulna..." című dokumentumfilmben az elszenvedők mellett a témát jól ismerő néprajzkutatók és történészek is megszólalnak majd.

A Médiatanács múlt héten 12 új ismeretterjesztő filmnek is megítélt 94 millió forintot. A támogatásra érdemesnek ítélt elképzelések között vannak történelmi témákat feldolgozó alkotások, de készülhet ismereterjesztő film a népi gyógyászatról és a modern élelmiszeripar fogyasztókra zúdított termékeiről is, lesz továbbá ismertterjesztő filmsorozat a kiskertművelésről, valamint időutazás Tóth Zsolt Marcellel a „Pannon Vadonban”.