Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Elhunyt Virág Katalin szerkesztő-riporter

2012.09.26. 16:48

66 éves korában ehunyt Virág Katalin szerkesztő-riporter, a Magyar Televízió színházi osztályának egykori tagja, színészportrék szerkesztője, riportere, aki 1964-től 1999-ig dolgozott a Magyar Televíziónál. Munkásságát 2003-ban Jászai-díjjal ismerték el, emellett hét alkalommal Televíziós Nívódíjat vehetett át.

1946. július 19-én született Budapesten. A MÚOSZ Újságíró Iskolájának elvégzését követően az ELTE Állam- és Jogtudományi Karon szerzett diplomát, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházelméleti szakát is elvégezte. A Külpolitikai Szerkesztőség gyakornokaként kezdett a televízióban, de bedolgozott a Híradó adásaiba is, ott készültek első kulturális anyagai. Egy évig volt a Tévé jelenti műsornál szerkesztő, amely A Hét elődje volt. Később a Belpolitikai Szerkesztőség munkatársaként tevékenykedett.

1970-ben az irodalmi és drámai főszerkesztőséghez került, 1972-től a színházi rovat meghatározó egyénisége. Számtalan színházi előadás közvetítéséről döntött abban az időszakban, amikor hetente sugárzott színházi előadást a televízió. Fáradhatatlanul járta az országot, hogy a legjobb előadások kerüljenek a képernyőre. Szerkesztője lett a Színházi Album című magazinnak, amely 1972 és 1980 között a színházi világot közvetítette a nézőkhöz.

Szerkesztőként Virág Katalin számos jelentős rendezőt vont be a színház népszerűsítésébe, köztük Zsurzs Évát, Fehér Györgyöt, Radó Gyulát, Márton Istvánt, Lengyel Györgyöt, Török Ilonát, Málnay Leventét, Valló Pétert, Babiczky Lászlót és Várkonyi Gábort. A Stúdió kulturális magazinnak is készített színházi anyagokat. Később meghatározó színházi témájú műsorok kitalálója, szerkesztője volt: Olvasópróbától a bemutatóig, Két színész - egy szerep, Partnerek voltunk, emellett élő színházi közvetítések sora fűződött a nevéhez a szünetekben színházi témájú beszélgetésekkel. A Mestersége színész és a Drámaírók műhelyében című sorozatokban készített munkái felbecsülhetetlen értéket képviselnek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport