Jézus feleségéből nem lesz tévéműsor

2012.10.02. 10:09
Elhalasztották a Jézus feleségét említő vitatott papiruszról készült tévéműsor premierjét az USA-ban.

További hitelességi tesztek elvégzéséig elhalasztották a Jézus feleségét említő kopt papirusztöredékről készült dokumentumfilm premierjét a Smithsonian tv-csatornán. A negyedik századi kopt papirusztöredékkel kapcsolatos kutatásairól Karen King, a Harvard Egyetem professzora számolt be szeptemberben Rómában, a kopt tanulmányok 10. nemzetközi konferenciáján. Eredményeit közzétéve úgy fogalmazott: a töredék nem azt bizonyítja, hogy Jézus nős volt, csupán arra utal, hogy a korai keresztények közül voltak, akik azt gondolták, hogy az volt.

A bejelentés azonban nagy vihart kavart a tudósok körében: sokan nyomban kétségbe vonták a töredék hitelességét, és hiányolták lelőhelyének pontos megjelölését. A dokumentumfilm premierjét szeptember 30-ra tűzték ki, ám Tom Hayden, a csatorna igazgatója bejelentette: az adást elnapolják, amíg a dokumentummal kapcsolatos újabb vizsgálatok el nem készülnek. Hayden szerint a halasztás csak a műsor javára válik, mivel a tudományos ellenérvek és az új vizsgálati eredmények is belekerülhetnek, és így egy "jóval teljesebb történet" alakulhat ki.

A 3,8 centiméterszer 7,6 centiméteres sárgásbarna töredék egy magát megnevezni nem kívánó magángyűjtőé, aki 2010-ben fordult a papirusszal Karen Kinghez. Semmit sem lehet tudni az ókori dokumentum felfedezésének körülményeiről, az azonban biztosra vehető, hogy Egyiptomból származik. A kopt nyelven íródott szöveg nagy valószínűséggel 2. századi görög textus fordítása, egy dialógus töredéke, amelyben Jézus feleségeként utal egy nőre, Máriára.