Kalifornia állam évi százmillió dollárral támogatja a filmipart

2012.10.02. 10:20
Miközben nálunk a támogatások rendszere olyan átláthatatlan, hogy a végén pénzt szinte csak a bennfentesek látnak belőle, Kaliforniában mindenkinek esélye van egy szeletre a százmilliós tortából.

Az állam kormányzója, Jerry Brown ünnepélyes körülmények között jelentette be, hogy Kalifornia 2009-ben bevezetett, évente 100 milliós adókedvezmény biztosító programja 2017-ig biztosan éltben marad majd. Az eredetileg öt évesre tervezett programról szóló törvényt ezen a héten módosították.

brown
Fotó: Kevork Djansezian / Europress / Getty

A közel 22,2 milliárd forintnyi összegre azok a produkciók pályázhatnak, melyek Kaliforniában forognak. A más államokból vagy mondjuk Kanadából visszatelepülő tévésorozatok stábjai az egy produkcióra eső összegnél magasabb támogatásban részesülhetnek. A százmilliós kalapból mindenkinek egyforma esélye van pénzt kivenni, hiszen az elosztásról sorsolás útján dönt az állam.

A kormányzó azzal indokolta a kedvezmény kiterjesztését, hogy a filmipar dollármilliárdokat forgat bele az állam gazdaságába és új munkahelyek ezreit teremti meg. "A program időtartamának meghosszabbításával szeretnénk elérni, hogy a filmek és sorozatok ne menjenek át másik államba vagy országba, és költsék csak a pénzüket itt, helyben."

Az adókedvezményről szóló törvényjavaslatot 2009-ben még Arnold Schwarzenegger, az állam akkori kormányzója verte át a helyi szenátuson. Azóta összesen 400 millió dollárt különítettek el erre a célra. A hosszabbítást a filmes szakszervezetek és céhek kitörő örömmel fogadták, hiszen stabilitást sugall, ami például az éveken át forgató tévésorozatok stábjának nagyon fontos.

"Ez az iparág igen mobilis" - áll a szakszervezetek és céhek közleményében. "Filmet és sorozatot tulajdonképpen bárhol lehet fogtani, de a tagságunk nagy része itt, Kaliforniában él, és itt is szeretne dolgozni."

Az USA államai közül 28-ban vehetnek igénybe a filmesek adókedvezményeket, ezek mértéke államonként változó. New York állam például 2004 óta 1,1 milliárd dollárt költött erre, tavaly pedig az utómunkákra (vágás, fényelés, trükkök, stb.) szánt összeget emelték háromszorosára. Floridában évente 53, Arizonában 70, Pennsylvaniában 60 millió dollárt különítenek el erre a célra.