Megijedt a szakszervezetektől a román közmédia

2012.10.10. 11:24
A százmillió eurós adósságot felhalmozó román közmédia 800 alkalmazottjától akart megválni, de a szakszervezet 500 fős tiltakozása után felfüggesztették az elbocsátásokat.

A szakszervezet hétfőn 500 fős demonstrációt tartott a közmédiás elbocsátások ellen tiltakozva, mire a román közmédia vezetősége meghatározatlan időre felfüggesztette a 800 fősre tervezett elbocsátási folyamatot - írja a Népszabadság.

Mint ismert, a román köztévé hatalmas adósságot halmozott fel az elmúlt időkben, ezért augusztusban úgy döntöttek, hogy megszüntetik TVR Info nevű hírcsatornájukat, valamint a TVR Cultural nevet viselő, kulturális műsorokat sugárzó adót. Az intézkedés azonban kevésnek bizonyult, ezért úgy határoztak, hogy a több mint 3 ezer főt foglalkoztató állami cégtől elküldenek 800 embert.

A napilap bukaresti tudósítójának értesülése szerint a 800 embert egy kötelező felmérés során választották volna ki, melynek szabályait vasárnap tették közzé. A szakszervezetek ezt elfogadhatatlannak találták, mivel az értékelő bizottságokban alulmaradtak volna a szakmai szervezetek vezetői a kormánypárti politikusok mellett.

Az alkalmazottak kedden is folytatták a tiltakozást, de már a hétfői 500 fős demonstráció is elég volt ahhoz, hogy a vezetőség meggondolja magát.

Mint ismert, a magyar közmédiában hasonló nagyságrendű elbocsátások voltak tavaly, a szakszervezetek azonban nem tudtak összefogni, így mindössze egy nagyjából 200 fős tüntetést tudtak összehozni, amelyen beszédek sem voltak (videónk az eseményről itt nézhető meg).