A demokraták rajzfilmeken röhögnek

2012.10.15. 14:08
Az amerikai nézői szokásokat felmérő kérdőívből az is kiderült, a republikánusok imádnak golfozni, és tinicsajos szappanoperákon izgulni. Obama támogatóit inkább a krimik és a hímsoviniszta reklámszakemberek érdeklik.

Az amerikai tévés háztartások közül 2,3 millióban található meg a TiVo nevű médiabox, amivel az előfizetők rögzíthetik az adást, akár egész sorozatévadokat is. A DVD-felvevőket kiváltó eszköz előfizetőit egy felmérésben faggatták tévés szokásaikról, és a várakozásnak megfelelően a demokraták és a republikánusok az esti tévéműsort illetően sem nagyon értettek egyet semmiben.

A TRA nevű piackutató cég 186 000 háztartás televízós szokásait mérte fel, a kérdések a 2012-es év első két negyedévére vonatkoztak, tehát arra az időszakra, amikor a sportközvetítések közül a kosárlabda és a jégkoron uralja a képernyőt. Talán ennek is köszönhető, hogy az USA-ban hetente 20 milllió sportrajongót érdeklő amerikaifutball nem került be a válaszok közé, viszont a kosárlabda igen - a demokratáknak ugyanis ezek szerint ez a kedvenc sportja. A republikánusok inkább golfoznának.

A megkérdezettek húszas toplistáján egyetlen tévéműsor sem szerepelt, ami mindkét párt támogatóinak elnyerte volna a tetszését, ez elég meglepő volt a TRA elemzői szerint. A lista nem annak alapján állt össze, mennyire számítottak a műsorok népszerűnek, hanem azt tükrözték, mennyire felel meg a két párt híveinek az, amit sugallnak. Ezek szerint a CW nevű kisebb országos adó Odaát című sorozata például kifejezetten a demokratákhoz szól, csak úgy, mint  a Fox tévéadó The Cleveland Show, Family Guy, és American Dad című animációs sorozatai. Szintén a demokrata nézőkben bízhat a 30 Rock és a Community című sitcom is.

A republikánusok menthetetlen valóságshow- és tehetségkutató-függők. Az ő listájuk élmezőnyében ott találjuk a Nagy fogyás és a Megasztár amerikai változatait (The Biggest Loser és American Idol), de nagyon népszerű a Survivor és a The Amazing Race című reality is.

Ami a kábeles sorozatokat illeti, a Mitt Romney pártiak az ABC Family Pretty Little Liars című tinidrámát és a Pawn Stars című zálogházas reality-t és a poligám mormonokról szóló Sister Wives-t nézik nagyon szívesen, míg a demokratákat egy dán krimi amerikai változata, a The Killing és a Reklámőrültek című, reklámszakemberekről szóló dráma kötötte le.