Baumgartner ugrása a neten is rekorder

2012.10.15. 16:27

A hétvégén Felix Baumgartner 39 ezer méter magasságból ugrott ki scifikbe illő szkafanderében és ezzel három rekordot is megdöntött: ez a legmagasabbról végrehajtott ugrás, emellett ballonnal ilyen magasra még nem jutott ember, sőt ő az első, aki szabadesés során átlépte a hangsebességet.

A Hollywood Reporter viszont arról ír, az osztrák extrém sportolónak összejött egy negyedik rekord is: 8 milliónál is többen nézték egyszerre a Youtube-on az ugrását közvetítő live streamet.

A mérőműszerek szerint a 43 éves salzburgi születésű sportoló óránként 1342,8 kilométeres maximális sebességet ért el a zuhanás közben, ez 1,24 machnak felel meg, és nagyjából 265 kilométer per órával haladja meg a hangsebességet. A hangsebességet először pont hatvanöt éve, 1947. október 14-én lépte át Chuck Yeager 13,7 kilométeren, egy X-1-es repülőgéppel. A mostani rekordkísérlethez használt, újrahasznosítható, héliummal töltött ballont a földet érés után begyűjtötték: 88 kilométerrel az indulás hely mellett landolt.