Az al-Dzsazíra vette meg Al Gore tévéjét

2013.01.03. 16:14
Az USA egykori alelnöke a katari illetőségű arab hírtévének adta el Current TV nevű amerikai televízióját. Az egyik legnagyobb amerikai kábelszolgáltató azonnal kivette csomagjaiból az adót.

Al Gore még 2005-ben azzal a szándékkal alapította a Current TV-t, hogy a 18-34 év közötti nézőknek szóló, független, politikai tévé legyen belőle. Hat éven át a tévé tulajdonképpen úgy működött, hogy semmi emlékezeteset nem hagyott maga után, és 2011-ben is azért kapta fel a fejét a média, mert 50 millió dolláros szerződéssel magukhoz édesgették az MSNBC egykori sztárműsorvezetőjét, Keith Olbermannt. Nézettséget ez sem hozott a tévének, az eladásról szóló pletykákat pedig már tavaly megszellőztették.

A Current TV társalapítója, Joel Hyatt üzletember szerint a döntés nehéz volt, de nem tudtak mit tenni, az al-Dzsazíra ajánlata (állítólag 500 millió dollár) túl jó volt ahhoz, hogy visszautasítsák. Az üzlet bejelentését követően a Time Warner Cable nevű amerikai kábelszolgáltató azonnal kivette programcsomagjaiból a Current TV-t, a cég hivatalos közlése szerint viszont nem azért, mert arab kézbe került, hanem mert erre a szerződés szerint joga volt. A TWC példáját hamarosan több nagy amerikai kábelszolgáltató is követi, írta a Hollywood Reporter.

Az al-Dzsazíra a Current TV megszerzésével egy New York-i székhelyű tévét indít Al Jazeera America néven, aminek műsorát 60 százalékban Amerikában készítik majd, a fennmaradó 40 százalékot pedig a cég már létező, angol nyelvű adójától, az Al Jazeera English-től veszik át.

Mivel az al-Dzsazírának már  New Yorkban, Washingtonban, Los Angelesben, Miamiban és Chicagóban már van szerkesztősége, ezektől várják elsősorban az anyagokat. A cég tervei szerint hamarosan több amerikai városban nyitnak új szerkesztőségeket. Ezzel a lépéssel az arab világ első számú hírtelevíziója 40 millió amerikai háztartásban lesz elérhető.