Meghalt az Onedin család főszereplője

2013.02.07. 17:50

A német származású színész 81 éves korában, hosszú betegség után halt meg egy londoni egészségügyi intézményben, írta a BBC.

1971-től tíz éven át, 91 epizódban játszotta a hajómágnást a BBC televíziós sorozatában. A sorozat Liverpoolban és a tengeren játszódott a 19. században, a feltörekvő Onedin család történetét meséli el. Középpontban a Gilmore által megszemélyesített James Onedinnel, aki kereskedelmi hajózási társaságot épített fel bátyja, a boltos Robert (Brian Rawlinson) és húga, Elizabeth (Jessica Benton) segítségével. A történet feltehetően egy valós személy, Captain Alexander Allan 1819-ben alapított hajótársaságáról mintázták, ami Skócia és Montreal között járt. (Az első évadról a hogyvolt-on is olvashat).

A sorozat nagy siker volt az 1970-es és 80-as évek Magyarországán. A Ceaucescu-rezsim alatt Romániában is népszerű volt, de a főtitkár nem nézte jó szemmel: levetette a román adók műsoráról. Ezután a lakosság külföldi csatornákon fogta be.

Gilmore (1931-2013)

Gilmore Lipcsében született 31-ben, majd hatéves korától Yorkshire-ben nevelkedett. Az iskolát 14 éves korában otthagyta, hogy a Royal Academy of Dramatic Artban színészetet tanuljon. Az első nagy szerepét azonban csak 1958-ban kapta, az amerikai Ivanhoe kalandfilm-sorozatban. Ezután egy ideig West End musicalekben játszott, majd elkötelezte volna magát a televízió iránt.

A Folytassa... komédiák több mint tíz epizódjában szerepelt, valamint a Magyarországon Ki vagy, doki? címen forgalmazott legendás, angol sci-fi sorozat, a Doctor Who egyik évadában is szerepet kapott. Első házasságát Una Stubbs táncosnővel és színésszel kötötte 1958-ban, majd 1987-ben elvette az Onedin családban is feleségét alakító Anne Stallybrasst, akivel haláláig együtt maradt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport