Csődvédelmet kért a Reader's Digest kiadója

2013.02.19. 12:50
Az RDA Holding Co. nem képes törleszteni adósságát, ezért csődvédelmet kért. A Reader's Digest kiadója folytathatja működését, de leépítheti külföldi tevékenységét.

A 91 éves múltú kiadó a White Plains-i (New York állam) csődbíróságnál kért csődvédelmet. A társaság az iratokban 1 milliárd dollárt meghaladó eszközállományról, illetve adósságról számolt be - írja a Világgazdaság.

Az adósság átstrukturálásról szóló megállapodásban, amelyet a Wells Fargo & Co támogat, a társaság 465 millió dollárnyi adósságot rendez eszközeinek eladásával. A társaság arra számít, hogy a csődvédelmi eljárásból kikerülve már csupán 100 millió dolláros adósságállománnyal fog rendelkezni.

A Reader's Digest-et 1922-ben hozta létre DeWitt Wallace és Lila Bell Wallace, 1990-ben tőzsdére vitték. A céget 2007-ben vásárolta meg 1,6 milliárd dollárért egy, a Ripplewood Holdings LLC által vezetett befektetői csoport, amely átvállalt 800 millió dollárnyi adósságot is. A társaság 2009-ben egyszer már kért csődvédelmet, amiből sikeresen kikerült.

A Napi Gazdaság szerint mivel a csődeljárást a Chapter 11 szabályai szerint bonyolítják le, a kiadó folytathatja a működését, amely leginkább a Reader's Digest külföldi tevékenységének leépítéséből, illetve ezzel egyidejűleg hazai márkájának megerősítéséből áll. Várakozások szerint a vállalat 100 millió dollár adóssággal kerülhet ki a csődvédelem alól. A Reader's Digest weboldala szerint a magazin 49 kiadásának összesen 25 millió olvasója van világszerte.