Másfél millióan nézték Az ének iskoláját

2013.06.04. 14:50
A TV2 gyerekeknek szóló tehetségkutatója a Top4. legnézettebb műsor lett a teljes népesség körében, míg a fiatalok körében a 12. helyen végzett.

Nem okozott nagy meglepetést a múlt heti tévés toplista, a teljes népesség és a fiatalok körében is a Barátok közt három epizódja végzett az élen, a legtöbben, 1,6 millióan a hétfői részt nézték.

Beértek a nebulók

A 18-49-es korosztályban a Top10-es listán a Berényi klán mellé még az Éjjel-nappal Budapest négy napi adássa (a legnézettebb a hétfői rész volt 606 ezer nézővel) és a vasárnapi X-Men film fért fel. A teljes népesség körében nagyjából ugyanez a helyzet, azzal a különbséggel, hogy ott a Top4. legnézettebb műsor Az ének iskolája lett 1,528 millió nézővel.

A TV2 gyerekeknek szóló tehetségkutatója az indulás hetén ugyan jobb helyezést ért el, mint most (Top3. volt), de nézőszámban nem, akkor csak 1,416 millióan nézték. Egy hónappal ezelőtt némileg visszaestek (1,337 millió), most a fináléhoz közeledve viszont úgy tűnik, hogy rácuppantak a 4 évesnél idősebb nézők. A fiatalok körében viszont nem látni ilyen típusú mozgást, az induláskor a Top11. most pedig a Top12. helyet foglalják el Friderikuszék.

A Barátok köztöt egyébként március végén kezdte el szorongatni az RTL Klub új napi sorozata, azóta vállvetve küzdenek egymással. A 18. héten (április végén) 18-49-ben a bulizó fiatalok már feljöttek a Top3. helyre is, teljes népességben pedig már 1,151 millióan nézték. A múlt heti adatok így némileg visszaesésnek számítanak, de ebből nem kell messzemenő következtetéseket levonni, ugyanis ettől a héttől az RTL átállt nyári üzemmódra, és az Éjjel-nappal Budapestben 20 perccel kevesebbet ordítoznak egymással VV Anikóék.

Birkózás fél héttől

A hírműsorok terén tart az iszapbirkózás az RTL Klub Híradója és a TV2 Tények között, a teljes népesség körében előbbi öt napon át tudott győzedelmeskedni a múlt héten, de gyakran csak úgy, hogy a második fél órát már a Tények vitte, hétfőn és szombaton viszont a teljes adás a Tényeké lett. Jól mutatja a párharcot az is, hogy a csütörtöki legnézettebb Híradót (1 millió 72 ezer néző) mindössze csak háromezren nézték többen, mint a legnézettebb Tényeket.

A 18-49-es korosztályban már nem ilyen egyértelmű az RTL Klub térnyerése, mivel csak négy napon verték meg a Tényeket. Hétfőn, szerdán és szombaton jobb eredményt ért el a TV2 hírműsora, a szombati nap eredményébe azonban biztos bejátszott az is, hogy a Tények után kezdődött Az ének iskolája. Ebben a korosztályban a legnézettebb a csütörtöki Híradó volt 388 ezer nézővel és 30,1 százalékos közönségaránnyal.

A köztévé Híradója a 4 évnél idősebbeknél stabilan 10 százalékos közönségarány felett teljesített a múlt héten, ami azt jelenti, hogy fél nyolckor 384-534 ezer embert ültettek a képernyő elé. (A fiatalok körében ez az arány viszont csak 45-107 ezer volt, 3,6-6,1-es közönségarány). Az m1 mégsem a hírműsorával került fel a toplistára, hanem a Magyarország, szeretlek! című vetélkedővel, amit vasárnap 880 ezren néztek, és ezzel a Top37. helyet érte el.

A fiatalok nem tudják, mi az a Ridikül

Ettől a népszerűségtől messze elmarad azonban a köztévé két másik tavasszal elindított műsora, a Jakupcsek Gabriella vezette napi talkshow és a Borbás Marcsi-féle Életművészek. A Ridikül a teljes népesség körében 157-238 ezer nézőt tudott lekötni (5,6-8,1 százalékos közönségarány), miközben a vele egyidőben futó Hal a tortán és a mexikói Riválisok című sorozat 15-25 százalékos közönségarányt vitt. De ez még mindig a kisebb veszteség, ha összehasonlítjuk a Ridikül 18-49 közötti korosztályban pénteken mért 8832 nézőjével (0,9 százalékos közönségarány), ennél kevesebben már csak a Rejtélyes XX. századot nézték csütörtök este (6820-an).

Borbás Marcsi új műsora a fiatalok körében ehhez képest földindulásszerű győzelmet aratott a maga 59 ezres nézettségével, ami ráadásul legyőzte a Hacktion 4. évadának aktuális epizódját is (49 ezer néző, 2,7 százalékos közönségarány). A teljes népesség körében viszont fordított volt a helyzet, a krimisorozat 290 ezer embert érdekelt, míg az Életművészek csak 175 ezret.