Jogi lépésekkel fenyegeti a Channel 4-t az ITV

2013.07.08. 09:22

Az ITV nevű brit kereskedelmi tévécsatorna jogi lépéseket fontolgat az egyik közszolgálati csatornával, a Channel 4-ral szemben. A négyes csatorna Dispatches nevű aktualitásokkal foglalkozó műsora egy álstandot állított fel Manchasterben. A meg nem nevezett "ajándékozós eseményen" az 1960 óta futó Coronation Street című szappanopera szereplői szépség- és egészségápolási termékeket fogadtak el, amit később a Twitteren is megemlítettek.

A műsor készítői egy Puttana Aziendale nevű fiktív márka nevében állították fel a standjukat, ahol öregedésgátló krémeket és energizáló karpereceket ajándékoztak. Az olasz kifejezés egyébként magyarul annyit tesz: vállalati kurva.

A helyszínen a Coronation Street két színésznőjét, Catherine Tyldesley-t and Brooke Vincentet többen is látták a valójában nemlétező márka emblémájával ellátott tasakokkal. Brooke Vincent annyira megörült az ingyenes termékeknek, hogy még a Twitter-profilján is meghálálta a Puttana Aziendale kedvességét.

A Dispatches stábja arra volt kíváncsi, hogy a hírességek vajon betartják-e a brit reklámügyi szabályozó hatóság, a Advertising Standards Authority azon rendeletét, amely előírja, hogy az ingyenes termékeken jól láthatóan fel kell tüntetni, hogy azok reklámanyagok.

"A műsor olyan állításokat közöl, amelyek nemcsak hogy hamisak, hanem erősen rágalmazóak is. Megírtuk a Dispatches  készítőinek, hogy amennyiben mégiscsak műsorra tűzik az adást, megtesszük az ilyenkor szükséges jogi lépéseket" – nyilatkozta az ITV szóvivőnője. Állításuk szerint a két színésznő nem azért fogadta el az ajándékokat, hogy majd viszonzásképpen tweeteljen róluk.

A Channel 4 szóvivője minderre azzal reagált, hogy nem kívánnak magyarázatot fűzni egy még el sem készült tartalomhoz.