Elindult az új görög köztévé

2013.07.11. 08:34
Átmeneti jelleggel megkezdte adásainak sugárzását egy új görög közszolgálati televízió egy hónappal az után, hogy váratlanul bezárt a görög közszolgálati rádió és televízió (ERT), hatalmas tiltakozást váltva ki a súlyos gazdasági válságban lévő európai uniós országban.

Az EDT nevű új köztévé az ERT frekvenciáján kezdte meg adásait szerda este egy klasszikusnak mondható görög játékfilm bemutatásával. Az EDT egy magán produkciós vállalat helyiségeiből sugároz, tekintettel arra, hogy az ERT athéni székházát még mindig nem hagyta el az ERT mintegy 2600 elbocsátott alkalmazottja.

Pantelisz Kapszisz közszolgálati műsorszórásért felelős miniszterhelyettes közölte, hogy az EDT csak játék- és dokumentumfilmeket tűz músorára az elkövetkező napokban, amíg nem alkalmaznak újságírókat a híradások elkészítéséhez. Kapszisz az ERT volt újságíróit szeretné felkérni erre a feladatra.

Az ERT bezárásáról június 11-én döntöttek a kormánykoalíció legnagyobb pártjának, az Antonisz Szamarasz miniszterelnök vezette konzervatív Új Demokráciának a miniszterei takarékossági okokra hivatkozva. Az intézkedés heves tüntetésekhez és számos külföldi szervezet tiltakozásához vezetett. Kormányválságot is eredményezett, mivel az Új Demokrácia két koalíciós partnere, a szocialista PASZOK, valamint a mérsékelten baloldali DIMAR ellenezte a bezárást. A helyzet annyira elmérgesedett, hogy a koalíció felbomlásával fenyegetett.

Szamarasz azzal a javaslattal állt elő, hogy a közmédia egyfajta rendkívüli "szükségprogrammal" újítsa fel tevékenységét addig is, amíg nem jön létre egy új, megreformált és karcsúsított közrádió és televízió. A miniszterelnök által megálmodott, új közszolgálati rádió-televízió, illetve internetes hírcsatorna (majdani rövidítése: NERIT) várhatóan két hónapon belül kezdi sugározni adásait. Az új közmédia megalapításának költségeiről javában zajlik a vita a parlamentben.

Az EDT beindítását hevesen bírálják az ERT volt dolgozói, a sajtószakszervezetek és az ellenzéki pártok. Az érdekvédelmi sajtószervezetek felszólították a görög kereskedelmi televíziókat, hogy állítsák le adásaikat szolidaritásból az ERT dolgozóival.