Gyökérséggel lehet sokat keresni a tévében

2013.08.09. 11:17
Az amerikai tévében az tűnik a legkifizetődőbbnek, ha az ember a kíméletlen őszinteségen túlmenve szól be a riportalanyoknak, és sajnálja le a tehetségkutatók indulóit élő adásban. A legtöbbet kereső tévések listájának első három helyén megmondóemberek állnak.

A Forbes kereseti listáját az a Simon Cowell vezeti, aki az X-Factor amerikai kiadásában és a brit Csillag születikben osztja iszonyú gúnyosan a jelentkezőket. Az Attraction árnyszínházat is menedzselő Cowell 2012 és 2013 júniusa között 95 millió dollárt zsebelt be tévés projektjeiből, amikben nemcsak a zsűriasztal mellett, hanem a színfalak mögött is tevékenykedik, hiszen producere is a tehetségkutatóknak. Cowell amerikai karrerje egyébként egy rivális énekes műsorban, az American Idolban indul el 2002-ben.

Bevétele nagy részét a műsorok licenszeinek értékesítése adja, az X-Factor 41 országban látható jelenleg, a Got Talentet (ez látható nálunk Csillag születik címmel az RTL Klubon)  pedig a világ legjövedelmezőbb tévés franchise-jának tartják, aminek kínai, afgán és vietnami változata is létezik.

A képzeletlebi dobogó második fokán az a Howard Stern áll, akiről már filmet is forgattak Intim részek címmel, és akit az USA legszókimondóbb médiaszemélyiségének tartanak. Főállásban a Sirius műholdas rádiónál vezet műsort, ami az egyik leghallgatottabbnak számít Amerikában. Stern emellett az America's Got Talent egyik zsűritagja, amiért szintén nem kevés pénzt kap. A harmadik helyen egy nálunk javarészt ismeretlennek számító, jobboldali tévés, Glenn Beck áll, neki 90 millió dollárt sikerült összeszednie abbüól, hogy a demokratákat üti-vágja, ahol éri.

Az elmúlt években általában listavezetőként szereplő Oprah Winfrey csak a negyedik helyen áll 77 millió dollárral, ezt annak tudható be, hogy milliókat hozó talkshow-ját befejezve inkább saját, OWN nevű tévécsatornájával foglalkozik. Az első tízbe befért még Dr. Phil McGraw tévés műsorvezető (72 millió dollár), Donald Trump ingatlanmágnás/reality-szereplő (63 millió), Ryan Seacrest műsorvezető (61 millió) és Ellen degeneres talkshow-műsorvezető is (56 millió dollár). A teljes lista itt olvasható.