Már dolgozik az NMHH új elnöke

2013.08.23. 11:09
A médiahatóság közleményben tudatta, hogy az Áder János államfő által augusztus 19-én, 9 évre kinevezett Karas Monika augusztus 21-én munkába állt.

Az NMHH közleménye szerint augusztus 21-én elfoglalta hivatalát Karas Monika, a médiahatóság új elnöke.

Ő lesz a Médiatanács elnöke is

Mint írják, "az elnök tájékozódott a hatóság folyamatban lévő ügyeivel kapcsolatban, a szakmai vezetőkkel áttekintette a legfontosabb feladatokat, illetve az elnöki döntést igénylő kérdéseket". Karas Monika bemutatkozó sajtótájékoztatójára a tervek szerint szeptember első hetében kerül sor.

Mint ismert, Karas Monikát augusztus 19-én nevezte ki Áder János köztársasági elnök kilenc évre, azt követően, hogy Szalai Annamária áprilisi halála óta hónapokig betöltetlen volt a poszt. Karas Monikát Orbán Viktor miniszterelnök augusztus 14-én, levélben tett javaslata alapján nevezte ki az államfő. Az Index úgy tudja, hogy a szakmai szervezetekkel folytatott konzultáció során a Magyar Elektronikus Újságírók Szövetsége jelölte Karas Monikát, amely szövetség elnöke Gazsó L. Ferenc, az MTVA vezérigazgató-helyettese.

Karas Monika az NMHH elnöki posztján kívül a Médiatanács elnöki tisztségét is elláthatja, amennyiben azt a parlament megszavazza. Erre információink szerint az augusztus 26-ára összehívott rendkívüli parlamenti ülésen kerülhet sor, amelyet eredetileg a pedagógusok béremelésének ügye miatt hívtak össze.

Orbán tanácsadójának ügyvédje

Szalai Annamária utódja a Magyar Nemzet, a Lánchíd Rádió és a Hír TV jogi képviseletét látta el, de képviselte az Orbán Viktor feleségének résztulajdonában álló Szárhegy-dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja (Sárazsadány) Kft.-t és az V. kerületi önkormányzatot is. Neve legutóbb idén június végén Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó ügyében került elő. Habonyról a hvg.hu közölt képeket, amelyeken egy budai étterem előtt egy több tízmillió forintba kerülő Mercedes G63-as terepjáróba ül be. A lap azt írta, hogy Habony az étteremben Hajdú Péterrel vacsorázott.

Karas Monika Habony Árpád ügyvédjeként azt írta, hogy az „igen gúnyos hangnemű” cikknek „nyilvánvalóan semmi más indítéka, célja nem volt, mint az, hogy olvasók számára érzelmektől túlfűtött, gyalázkodó kommentek „közreadásához szolgáltassanak alapot”. Karas Monika azt is kifogásolta, hogy a hír mellé a hvg.hu képet is mellékelt, pedig Habony Árpád „nem közszereplő” és „nem nyilvános közszereplésen” vett részt, így polgári peres eljárást indít a hvg.hu ellen, amennyiben a portál nem távolítja el 24 órán belül a képeket. A fotók azóta is megtalálhatóak az oldalon.

Az ügyvédnő korábban a Lapkiadó Vállaltnál dolgozott,1985 és 1992 között mint jogtanácsos, majd ezt követően egy évig volt a Hírlapkiadó Vállalat osztályvezető jogtanácsosa. A vállalat vezérigazgató-helyettese volt 1993 és 1994 között. Az Esti Hírlap Kiadói Kft. jogi képviselője volt 1992 és 1994 között. Karas Monika Zsuzsanna 1993 és 2002 között szintén jogi képviselőként dolgozott a Magyar Fórum Kiadói Kft.-nél is. (Hivatalos életrajza itt tekinthető meg.)

Ellenzéki össztűz

Az új NMHH-elnök személyét több ellenzéki párt is bírálta. Az MSZP szerint Orbán Viktor üres formalitásnak tekinti a szakmai szervezetekkel való konzultációt, mert sikerült a legkisebb Fidesz-párti szervezet javaslatát elfogadnia, míg a legnagyobb szervezetet, amely az NMHH elnökének személyére szakmailag megalapozottan tett ajánlatot, kutyába sem vették. Hozzátették: rendkívül kényes időszak következik az ország és a magyar média életében. Kevesebb mint egy év múlva országgyűlési és uniós választások jönnek, amelyben a média korrektsége avagy elfogultsága sorsdöntő lehet.”

Az Együtt-PM szerint azzal, hogy Orbán a „Simicska–Nyerges-birodalom házi jogásza kezébe adja a Médiahatóság vezetését, csak saját hatalmát akarja növelni”. Karácsony Gergely közleményében azt írja: Karas Monika az elmúlt években több pert is elvesztett mint ügyvéd, aki képviselte a Magyar Nemzetet és az V. kerületi önkormányzatot is.

Komlósi Csaba, az LMP politikusa azt mondta: „Ha úgy nézzük, elképesztő önmérsékletet mutatott a Fidesz azzal, hogy Habony Árpád helyett csak az ügyvédjét jelölték erre a pozícióra. Ha arra gondolunk, hogy jelölhetett volna egy független szakértőt is, akkor felháborító, de semmiképpen sem meglepő.”

A Demokratikus Koalíció közleménye szerint független szakember helyett Orbán a Fidesz házi ügyvédjét jelölte, aki ugyanúgy a Fidesz holdudvarához tartozik, ugyanúgy Orbán bizalmi embere, mint mindenki, aki az elmúlt három évben alkotmányosan a kormánytól független tisztségbe került.