940 ezer forintos bírság a Film Mániának

2013.08.29. 10:34
A Film Mánia tévécsatornát a Médiatanács már negyedszerre marasztalta el: ezúttal rossz korhatár-besorolással vetítették az Ong Bak második részét. A mostani 940 ezer forintos bírság az eddigi legmagasabb pénzbüntetés ezek közül.

Márciusban műsorra tűzött egyik filmjének rossz korhatár-besorolása miatt pénzbüntetést kapott a Film Mánia tévécsatorna. A film, valamint előzetesei helytelen  közzététele  miatt  a  Médiatanács összesen  940  ezer forintos bírsággal sújtotta a médiaszolgáltatót. A csatorna nem először sértette meg a kiskorúakat védő szabályokat.

A  hatósági  ellenőrzés során a tanács megállapította, hogy a Film Mánia tévécsatorna azzal sértette meg a kiskorúakat védő rendelkezéseket, hogy az Ong  Bak  2  –  A  Bosszú című filmjét túl alacsony korhatári kategóriába sorolta és már este 9 óra után vetíteni kezdte. A döntés szerint a filmet 18 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriában, csak este tíz óra után lehettet volna közzétenni. A műsorszám ideje alatt 2400 gyermek nézte a Film Mánia adását, zömmel 12 év alattiak. Azoknak a 18 éven aluliaknak a száma, akik legalább egy percre belenéztek a szóban forgó adásba, közel 31 ezer fő volt. A magasabb korhatári besorolás a tanács szerint azért lett volna indokolt, mert a műsorszámban gyakoriak voltak a kivégzéseket, kínzásokat ábrázoló képsorok és a durva erőszak. A  film több jelenete kiszolgáltatott helyzetben lévő gyerekeket  és velük szemben elkövetett kegyetlenségeket ábrázolt. Tavaly novemberben az Ong Bak 3 – A leszámolás című epizód miatt már kaptak 620 ezer forint bírságot.