Az amerikai média a republikánusok vereségéről cikkezik

2013.10.17. 08:26
Az amerikai médiában megjelent értékelések többsége szerint a Republikánus Párt, azon belül pedig az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom politikai vereséget szenvedett az adósságplafon felemelésének és az ideiglenes költségvetés ügyében kialakult konfrontációban, amelynek ideiglenes és kompromisszumos lezárását szerdán a kongresszus mindkét háza megszavazta.

„Vége. Vesztettek” – írta a keményvonalas konzervatív képviselőházi republikánusokról a Washington Post. A lap szerint ez a csoport csaknem három éven át gyakorlatilag az irányítása alatt tartotta a szövetségi kongresszus alsóházát. Tagjai nem egyszer William Wallace-hoz, a skót lázadóhoz hasonlították magukat, aki  – legalábbis a filmek szerint – annak köszönhette sikereit, hogy nem volt hajlandó a kompromisszumra.

A Post szerint a konzervatívok frontális támadása Obama elnök egészségügyi törvénye ellen a kormányzat leállása, a republikánusok támogatottságának jelentős hanyatlása és egy olyan végső kompromisszum után ért véget szerdán, amellyel semmit sem értek el abból, amit szerettek volna. Egyúttal arra is rámutattak, hogy a hetekig tartó krízispolitizálás hiába csökkentette a republikánusok népszerűségét, a megerősödött demokraták a 2014-es félidős választásokon így sem valószínű, hogy többséget tudnak szerezni a képviselőházban.

A USA Today szerint a konfrontációból nyertesként Barack Obama és több szenátorasszony került ki. Az elnök azért járt sikerrel, mert az egészségügyi törvényének kisiklatására irányuló kísérletek nem vezettek eredményre. Obama emellett azt tette, amit megígért: elhárította azokat a kísérleteket, hogy őt is bevonják a tárgyalásokba.

Nagyot nőtt a szövetségi felsőház nőtagjainak presztízse, mert a republikánus Susan Collins, Lisa Murkowski és Kelly Ayotte, a demokrata oldalon pedig Heidi Heitkamp, Amy Klobuchar és Jeanne Shaheen kulcsszerepet játszott a kétpárti kompromisszum kidolgozásában.

Az országos napilap szerint John Boehner, a képviselőház elnöke vesztett az ügyön, mert szerencsétlennek és megalázottnak tűnt, amikor kudarcot vallott az a törekvése, hogy egyesítse pártjának frakcióját egy republikánus törvénytervezet mögött. Emellett végül olyan helyzetbe kényszerült, hogy a képviselőházban csak demokrata támogatással tudta elfogadtatni a kompromisszumos törvényjavaslatot. A USA Today a republikánusok 2014-es kilátásaival kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az amerikaiak többsége az ellenzéki pártot hibáztatja a konfrontációért, és annak pozícióit olykor szélsőségesnek tartja, egyes tagjait pedig együttműködésre képtelennek.

A CNN kommentátorai szerint a demokraták által tanúsított kemény ellenállás és a velük szemben érzett ellenérzések felerősödése január-februárban – a mostani megállapodás lejártakor – visszatarthatja a republikánusok ultrakonzervatívjait attól, hogy ismét a szövetségi kormányzat megbénításával próbálkozzanak. A képet ugyanakkor árnyalja, hogy a Tea Party támogatásával mandátumhoz jutott 30-40 képviselő nem tart komolyabb következményektől, mert őket olyan konzervatív körzetekben választották meg, amelyekben valószínűleg ismét rájuk voksolnak majd 2014-ben.