Gazsót és Toót-Hollót jelölték az MTI élére

2013.11.13. 09:47
Az Index úgy tudja, hogy a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma szerda reggeli ülésén dönt az MTI vezérigazgatójának személyéről. Az NMHH-tól kapott információk szerint a második fordulóra a Médiatanács Gazsó L. Ferencet, az MTVA vezérigazgató-helyettesét és Toót-Holló Tamást jelölte.

Ahogy azt már kedden megírtuk, a választási procedúra több forrásunk szerint is színjáték, mivel már Galambos István előző vezérigazgató közmédiás áthívása óta szinte tényként beszélnek a kormánykörökben arról, hogy Gazsó L. Ferenc, az MTVA tartalom-előállításért felelős vezérigazgató-helyettese lesz az MTI új vezérigazgatója.

Ezt támaszthatja alá az is, hogy a Médiatanács Gazsó ellenében az MTVA hírigazgatójának hírügynökségi területért felelős helyettesét, Toót-Holló Tamást jelölte, aki ugyanerre a posztra már 2010-ben és 2012-ben is jelölt volt, de egyszer sem nyerte el azt. Ráadásul tavalyi jelölésekor már el sem ment a kuratórium meghallgatására.

Az MTI új vezérigazgatójának kiválasztási folyamata teljesen szokatlan módon, a nyilvánosság teljes kizárásával folyik. Mint írtuk, az első fordulóról sem a Médiatanács, sem a kuratórium honlapján nincsenek adatok, de nem tájékoztatták az MTI-t sem arról, hogy kik voltak a jelöltek, és milyen eredménnyel zárult a szavazás. A második forduló jelöltjeiről kedden délután, a Médiatanács ülésén döntöttek, azonban ennek sincs nyoma.

Az NMHH sajtóosztálya másfél nap után válaszolt kérdéseinkre, eszerint az első fordulóban Dr. Tóth István Zoltánt, a közmédia egykori kommunikációs igazgatóját, az Országimázs Központ volt vezetőjét és Gyukity Istvánt, az MTVA hírigazgató-helyettest jelölte múlt keddi ülésén a Médiatanács, azonban a múlt szerdai szavazás eredménytelen volt, mivel a kuratóriumnak kétharmaddal kellett volna támogatnia az egyik jelöltet.

A Médiatanácsnak ezért újabb jelölteket kellett megneveznie keddi ülésén. Az új vezérigazgató megválasztásához azonban a második körben már elég lesz a kuratórium felének egyetértése. Ez feltehetően meg is lesz, hiszen a kuratóriumban nemcsak kormánytöbbség van, hanem az MSZP által delegált Kránitz László múlt heti lemondásával szűkült az ellenzéki tagok érdekérvényesítő képessége is.

Gazsó kinevezéséről másfél hete szinte tényként beszélnek a kormánykörökben. Az MTVA tartalom-előállításért felelős vezérigazgató-helyettese azonban nem örülhet felhőtlenül, ha elnyeri a posztot, ugyanis a mindössze 49 embert foglalkoztató MTI Zrt.-nek ugyanis gyakorlatilag már nem sok szerepe van az egységesített közmédiában, a hírügynökség újságírói szervezetileg az MTVA-hoz tartoznak, a Zrt. csak megrendeli tőlük a híreket, és a kapott cikkeket kiadja.

Az utóbbi folyamatba elvileg beleszólhatna a kormánypárti hűségéről ismert, keménykezű vezetőként emlegetett Gazsó, viszont erre valószínűleg nem lesz semmi szükség, hiszen a hírterületért az MTVA hírigazgatója, a Pitbull becenevű Németh Zsolt a felelős.