A zsidókat sértő népdalért büntették a román köztévét

2013.12.12. 21:49

Romániában is van harmadik adója a közszolgálati tévének, ez a vidék televíziója. Az egyik hagyományőrző műsoruk miatt most megbünteti őket a helyi médiahatáság, mert egy karácsonyi népdalban azt kántálták egy együttes tagjai, hogy

Jézus Krisztus születésének csak a zsidók nem örülnek, akiknek ezért inkább a kéményen keresztül kéne távozniuk.

Erre a 22 című hetilap hívta fel a figyelmet. A román köztévé ellen a diszkriminációellenes hatóság hivatalból indított vizsgálatot.

A köztelevízió elhatárolódott a Kolozsvári Hagyományőrző Központ által összeállított „népzenei" műsortól. A Hagyományőrző Központ először azzal védekezett, hogy egy több mint száz éves, fél évszázada gyűjtött „népi alkotásról" van szó, majd Tiberiu Groza, az intézmény igazgatója csütörtökön bocsánatot kért a romániai zsidó közösségtől a sértésért.

Titus Corlatean külügyminiszter teljességgel elfogadhatatlannak nevezte, hogy a 21. században az antiszemitizmus bármely formája nyilvánosságot kapjon. A műsor ellen tiltakozott sok politikus, sőt, az amerikai és az izraeli nagykövetség is. 50 ezer lejnyi (kb. 3,3 millió forint) bírságot kell kifizetnie a tévének.