Gratulálunk, Önök normális szülők!

2013.12.30. 15:54

Karácsonykor közzétettük azon mesefilmek listáját, amit a 4-14 éves gyerekek a leginkább szeretnek. A nézettségi listán viszont egyetlen régi klasszikus sem szerepelt. Szerettük volna megtudni, hogy miközben a gyermekek Barbiért és Vipoért, a repülő kutyáért vannak oda, milyen meséket szeretnek a szüleik, azaz Önök, és melyik csatornán nézik azt.

A szavazáson elsöprő győzelmet aratott a közmédia gyerekcsatornája, az m2, ami a szülőktől 1601 voksot söpört be, míg a Minimaxra 730-an szavaztak. A harmadik helyen a Disney, a negyediken a Cartoon Network, az ötödiken pedig a Nickelodeon futott be.

Úgy tűnik, hogy az Index olvasó szülők még mindig a tévét részesítik előnyben, ha mesét kell fogyasztani, legalábbis erre utal az az 1491 szavazat, amit a tévé nevű gombra nyomtak. Gépen (vagyis laptopon, tableten, okos telefonon, stb.) 1222 olvasónk, míg DVD-n csak 380-an néznek mesét - úgy tűnik a videótékák tényleg lehúzhatják a redőnyt.

A szavazáson kiderült az is, hogy a szülők bizony nem Miss BG-re szavaznak, ha a kedvenc meséjükről van szó. Toronymagasan (1584 szavazattal) a Magyar Népmesék nyert, és csak harmadennyi szavazatot ért el a második helyezett Dr. Bubó, vagyis a Kérem a következőt! (535). A szülők hármas számú kedvence a Vízipók, csodapók (521) volt, amit a Frakk (472) és a Mekk Elek (322) követett.

És a nagy meglepetés: hiába is hangoltuk olvasóinkat Vekerdy Tamással élve a tévézés ellen, 287-en még így is bevállalták, hogy csak tévében néznek mesét, de nem olvasnak a gyereknek lefekvés előtt. A fordított helyzetet, vagyis, hogy csak olvasnak, de nem néznek 139-en érezték magukra jellemzőnek, míg 2790-en a normális szülők táborába tartoznak, olvasnak és mesét nézni is engedik csemetéiket.

A cikkben idéztük a Nielsen Közönségmérés adatait, miszerint riasztóan megnőtt a 4-17 évesek tévézéssel töltött ideje (tavaly ősszel még naponta átlagosan 183, idén ugyanekkor már 202 percet ültek a készülék előtt), az adatsor elég sok szülőt kiborított. András például hitetlenkedve fogadta:

A saját szokásaink alapján nagyon meg vagyok lepődve a statisztikán. Nálunk talán 1,5 éve kezdett el nagyon elburjánzani a gyerekek tévézése (6 és 3,5 évesek). Ezért január elsején hoztam egy szabályt, miszerint csak hétvégén (p-sz-v) van mesenézés, a többi napon pedig csak olvasás. Elég hamar elfogadták a dolgot. Igaz azóta változott a helyzetek, pl. felvevős tévénk van, és ennek köszönhetően olyan műsört is tudnak már nézni, ami idáig kiesett. Ez pedig a M2-n futó, Állatkert a hátizsákban, ami ugye nem mese, hanem ismeretterjesztő film. Szerencsére mindkét gyermekem szereti az ilyen és ehhez hasonló filmeket. Saját statisztikám alapján nem hiszem hogy heti 5 óránál többet töltenének a tv előtt, sőt van olyan hét, hogy ez a szám 1 óránál kevesebb.