Megsemmisülhetnek Pécs kordokumentumai

2014.01.08. 10:16
A pécsi városi tévé archívuma egy autószerelő műhely garázsában porosodik, a megszüntetett körzeti stúdió anyagait a közmédiának kéne digitalizálnia, de lassan haladnak.

A Pécsi Újság információi szerint a városi tévé archívuma jelenleg egy Verseny utcai autószerelő műhely garázsában harcol az időjárás viszontagságaival egy ponyva alatt, és ha nem történik csoda, akkor tavaszra akár meg is semmisülhet több évtizednyi kordokumentum.

Úgy tűnik, hogy nem is tudni, kinek kellene azt megmentenie, mivel a lap szerint a több mint ezer DVCAM-kazettából, közel ezer DVD-ből, s több mint félezer Betacam-, SVHS- és U-matic kazettából álló gyűjteményt a pécsi önkormányzattal szerződő Pannon TV-nek nincs joga használni.

Kovács Zoltán, a pécsi Tudásközpontban szaktanácsadóként dolgozó egykori rádiós, a Magyar Rádió Pécsi Körzeti és Nemzetiségi Szerkesztőségének korábbi vezetője szerint a 2011 szeptemberében megszüntetett Magyar Televízió Pécsi Körzeti Stúdiójának archívuma is veszélyeztetett.

Mint mondja, az elmúlt több mint negyven év alatt az Alsóhavi úti központban készített minden audiovizuális anyagot felpakoltak egy teherautóra és Budapestre szállítottak. Az archívum jogilag az MTVA Dokumentációs Igazgatóságának égisze alá került, elvileg a szervezetnek kellene kötelező jelleggel digitalizálnia a felvételeket, de a közmédia egyelőre csak olyan anyagokat digitalizál, amelyek szerintük országos érdeklődésre tartanak számot.

Kovács szerint nincs jobb helyzetben a Magyar Rádió néhai pécsi stúdiójának archívuma sem. Legutóbb 2002 februárjában, azaz tizenkét éve készítettek leltárt a stúdió archívumáról. "Az akkor elvégzett állapotfelmérés szerint 5500 bakelitlemez, 11 600 műsortekercs, 330 dokumentumműsor, 12 400 tekercs kész tartalékműsor és 4800 CD állt a stúdió rendelkezésére. Mindezek analóg formában készültek, digitalizálásuk elengedhetetlen lenne" - nyilatkozta a lapnak.