Versenyjogi vizsgálat filmstúdiók ellen

2014.01.13. 15:17

Versenyjogi vizsgálatot indított az Európai Bizottság, hogy megállapítsa, sértik-e az uniós előírásokat a legnagyobb amerikai filmstúdiók és a legjelentősebb, európai fizetős tévészolgáltatók közötti licencszerződések, írja az MTI. Joaquín Almunia versenyjogi biztos szerint azt akarják kideríteni, hogy akadályozzák-e ezek a megállapodások, hogy a TV-szolgáltatók a határokon átnyúló szolgáltatást nyújtsanak, vagy azt, hogy más tagállamokból is elő lehessen fizetni a szolgáltatásokra.

A bizottság egyrészről a Twentieth Century Fox, a Warner Bros., a Sony Pictures, az NBC Universal valamint a Paramount Pictures, másrészről a brit BSkyB, a francia Canal Plus, az olasz Sky Italia, a német Sky Deutschland és a spanyol DTS licencszerződéseit vizsgálja.

2012-ben is folyt ilyen vizsgálat, akkor arra jutottak, hogy fennáll a gyanú, hogy ezek a szerződések tiltott versenykorlátozó részeket tartalmaznak. Az amerikai filmstúdiók exkluzív megállapodások alapján adják el népszerű filmek sugárzási jogát, amelyek "abszolút területi védelmet" biztosítanak, vagyis nem csak azt garantálják, hogy az adott országban csak a megállapodást aláíró szolgáltató sugározhatja a filmet vagy sorozatot, hanem arról is rendelkeznek, hogy a szolgáltató csak abban az országban vetítheti a megvásárolt filmeket, ahol működik.

Egy ehhez hasonló ügyben, a brit labdarúgó első osztály, a Premier League elő közvetítéseinek licencszerződései esetében már az Európai Bizottság is kimondta, hogy az ilyen területi alapú kizárólagosság a piac felosztását eredményezi és kizárja a versenyt a szolgáltatók között.