Távozik a TV2 programigazgatója

2014.01.28. 14:16
A TV2 új tulajdonosai, Simon Zsolt és Yvonne Dederick továbbra is azt állítják, hogy nem áll mögöttük befektetői csoport, és bár nagy létszámcsökkentést nem terveznek, az már biztos, hogy a programigazgató távozni fog.

Simon Zsolt és Yvonne Dederick a TV2 megvásárlása óta először nyilatkozott a Marketing és Médiának, állításuk szerint semmilyen kapcsolódásuk nincs se Simicska Lajossal, se Nyerges Zsolttal, sem pedig Habony Árpáddal.

A ProSiebenSat.1 kereste meg őket

„A cégbírósági publikus papírokon pontosan látszik, hogy mi vagyunk a tulajdonosok, nincs mellettünk semmilyen furcsa nevű offshore cég. Mind cégvásárlási és tranzakciós szempontból, mind abból a szempontból, hogy nőként értem el ezt a komoly eredményt a karrieremben, ez egy sikertörténet” – mondta Dederick a lapnak.

Simon Zsolt szerint a ProSiebenSat.1 kereste meg őket azzal, hogy érdekelné-e őket egy management buyout, és ők éltek ezzel a lehetőséggel. „Szerencsére felajánlottak egy olyan „vendor loan" (eladó által nyújtott hitel) lehetőséget, amelynek segítségével a vételárat eladói hitelből tudjuk kifizetni. Már 2012-ben elkezdődött az a folyamat, amelynek során a tulajdonos nagyon sok pénzt fektetett a vállalatba, hogy az felértékelődjön, ebből adódóan már a tavalyi év elég sikeres volt. A ProSiebenSat.1-nél így pontosan látták, hogy ha azt a stratégiát folytatjuk, amit a 2018-ig szóló üzleti tervünkben már korábban leraktunk az asztalra, akkor biztosított számukra, hogy az eladói hitelt vissza tudjuk fizetni. Mindezek előnyös pozícióba hoztak bennünket a tárgyalásoknál, és ennek köszönhetően végül mellettünk döntöttek” – állítja Simon.

„Ha egy adott ország második legnagyobb televízióját a menedzsment tudja megvásárolni, az mindenütt a világon komoly szakmai teljesítmény lenne. Mi is nagy sikernek éljük meg ezt a megállapodást, hiszen sikerült meggyőznünk a tulajdonosokat, hogy mi vagyunk a legmegbízhatóbb vevők, akik hosszabb távon valóban eredményesen tudják működtetni a vállalatot” – mondta a TV2 új tulajdonosa.

Csak ha kifizették, akkor tudják eladni

A vételárról ugyan nem akartak nyilatkozni, de Dederick arra a kérdésre, hogy miért volt szükség ilyen bonyolult céghálóra a társaság megvásárlásához, úgy felelt, hogy „alapvetően egyáltalán nem komplikált a struktúra. Nagyon sok nagyobb cégnél is van ilyen. De éppenséggel a német tulajdonos esetén is hasonló a felállás, van egy holdingcég és van finanszírozó cég. Ezt a cégstruktúrát jogi és számviteli szakemberek javasolták, a closing után leegyszerűsödik majd a tulajdonosi struktúra.”

Mint mondják, van egy 2018-ig szóló üzleti tervük, amely már 2012-ben elkészült. „Ez alapján határoztuk meg a visszafizetés ütemezését. Nagyon fontos, hogy amíg nem fizetjük vissza a kölcsönt, addig eladni sem tudunk semmit. Sem a vállalatot, sem pedig annak részeit. A hitelért cserébe a televízió és a vásárló cégek is jelzálog alá kerültek.” Arra a kérdésre viszont, hogy 2018-ig kell-e törleszteniük a hitelt, nem válaszoltak.

Simon Zsolt szerint nem azért vették meg a céget, hogy eladják, de nem is szeretnék. „Hosszú távon tervezek tulajdonosként. Abban gondolkozom, hogy a vállalatcsoportot rendbe rakjuk, visszafizetjük a hiteleket és jelzálogmentes lesz a cég, és ha adódik lehetőség, hogy eladjuk a társaságot, akkor valamikor a nagyon távoli jövőben kerülhet erre sor. De addig is működtetni szeretném ezt a céget. Régóta ezen a piacon dolgozom, most érkeztem el oda, hogy tulajdonosként, a saját érdekeim mentén eljárva tudjak egy vállalatot képviselni, és abból eredményt termelni.”

Bartoleit megy

A két új tulajdonos szerint az elmúlt két évben termelt közel 16 milliárd forintos veszteséget az okozta, hogy a korábbi filmvásárlások miatt a csatorna az elmúlt években kényszerpályán mozgott, három év alatt 13 milliárd forintnyi filmleírásuk volt, „át kellett nézni és optimalizálni a filmkészletünket: immár csak az értékes műsorok kerülnek képernyőre, ami pedig nem igazán értékes, azt leírtuk”. Úgy vélik, hogy a vállalat tiszta mérleggel indul 2014-ben, és a finanszírozása az elkövetkezendő időszakban biztosított.

„Létszámleépítést nem tervezünk. A mostani 260 fős létszám feleakkora, mint amikor én a TV2-höz érkeztem. Ennél jobban már nem nagyon tudjuk és nem is akarjuk csökkenteni a létszámot. Nem mondom azt, hogy a szerkezeti átalakításból kifolyólag nem lesznek változások, de nem ez a cél” – állítja Simon, aki ugyanakkor közli, hogy a jelenlegi programigazgató, Ralf Bartoleit csak a tranzakció lezárásáig marad, utána távozik. „Munkájának eredménye most kezdett beérni, szépen rendbe tette a programstruktúrát.”

„Jelen pillanatban a tartalom, a nézettség és a cash a legfontosabb. Ahhoz, hogy nézettséget és bevételt tudjunk produkálni, olyan műsorokat kell elindítanunk, amelyek megalapozzák az idei és következő év sikerét is” – mondta Simon.