Életet mentett a Dr. House

2014.02.07. 17:55
Egy 55 éves német férfinak nagy mákja van, hogy egy Jürgen Schäfer nevű orvos imádja Hugh Laurie-t, pontosabban a színész karrierjének eddigi legsikeresebb szerepét, Dr. Gregory House-t. A férfi hónapokon át szenvedett egy olyan tünetegyüttestől, amivel az orvosai nem tudtak mit kezdeni - súlyos szívbetegsége mellé állandóan magas láza volt, elvesztette a látását és hallását és megduzzadtak a pajzsmirigyei. Aztán jött House és Schäfer.

A marburgi kórház diagnosztájának öt perc sem kellet ahhoz, hogy rájöjjön, mi baja a betegnek. "A tünetek majdnem pontosan megegyeztek annak a képzeletbeli betegnek az esetével, aki a Dr. House egyik epizódjába kobaltmérgezésben szenvedett." Schäfer diákjai oktatásában rendszeresen használja a Dr. House epizódjait. Amikor meglátta a beteg kartonját és a tüneteket, egyből eszébe jutott az a House-epizód, amiben az orvos a jövőbeli anyósát kezeli, aki egy hibás csípőprotézis miatt kapott kobaltmérgezést.

House 7x11 Promo

A betegen orvosai szívátültetést akartak végrehajtani, de Schäfer és diákjai inkább a kobaltra gyanakodtak, mivel a beteg szerint panaszai akkor kezdődtek, amikor új csípőprotézist kapott. A problémát az okozta, hogy a régi, kerámiából készült protézisből pár apróbb darab a testben maradt és az új, fémprotézis felületét folyamatosan karcolták. A véráramba így kobalt és króm szivárgott, és ezek okozták a tüneteket. Amint a protézist kicserélték, a beteg állapota rohamosan javulni kezdett.

Schäfer az esetet csak most publikálta, pedig még 2012-ben történt. Megjegyezte, hogy a diagnózist a tévésorozat nélkül is simán felállította volna, mert "elég lett volna beütni a Google-ba, és 20 másodperc alatt megvan az eredmény." Vélhetően a House releváns epizódjának szinopszisából, de ne legyünk ünneprontók.