Béres-csepp, Csík zenekar, magyar alvilág: megfilmesítik

2014.04.29. 17:13
Harminc dokumentumfilm és ismereretterjesztő film nyert anyagi támogatást a Médiatanácstól. A készülő produkciók olyan témákat dolgoznak fel, mint a Béres-csepp feltalálójának élete, a Magyar Cserkészszövetség vagy a '90-es évek olajmaffiája.

15-15 nyertesz hirdettek a 2014-es Ember Judit- és Kollányi Ágoston-pályázatokon: A dokumentumfilmekre 115,2 millió, az ismeretterjesztő filmekre 101,6 millió forintot költ az állam. Az első világháború 100. évfordulója alkalmából dokumentumfilm készül a köröstárkányi mészárlásról, a szardíniai Asinara börtönszigetről, a Vajdaságról a második világháborúban és Budapest ostromáról 1944-45-ben.

Varga Ágota folytatja a Szemünk fénye dokumentumfilmjét,  Szanyi Gyöngyi sikeres magyar kisvállalkozókat mutat be, de forgatnak a Szimfónia Programról, Pilinszky János életéről és a Csík Zenekarról is. A legizgalmasabbnak kétségtelenül a '90-es évek magyar alvilágának figuráit, az olajozást és a robbantásokat feldolgozó film ígérkezik, de hasonlóan érdekesnek tűnik Jeretzián György története, aki a háború végéig 400 zsidó életét mentette meg. Illetve lesz még film

  • a nők meghódításának tudományát oktató mozgalomról
  • a bajor királyi család magyar történelmi kapcsolatairól
  • az 1912-ben megalakult Magyar Cserkészszövetségről
  • Róth Miksa üvegfestő életéről
  • a Béres-csepp feltalálójának, Béres József életútjáról
  • a piócák bűvös gyógyerejét kihasználó nadályterápiáról

És még számos egyéb produkció, amit az NMHH oldalán lehet megtekinteni.