Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új online újságot alapítanak az egykori origósok

2014.07.15. 13:45
Az LMP egykori mecénása, Richard Field amerikai üzletember független, nonprofit politikai hírlapot indít hamarosan, amihez leigazolt pár egykori origós újságírót.

A főszerkesztőjük menesztése/lemondása/lemondatása után az Origót elhagyó újságírók közül Tóth Sára, Zöldi Blanka, Albert Ákos és Prókai Eszter már biztosan az új lapnál dolgozik majd, írja a Cink.hu. Értesüléseik szerint Field az Átlátszóhoz hasonló lapot képzel el, ami a mai nap is működő Budapest Beacon helyén indul majd be, de nem ezen a néven. A főszerkesztője Tóth Sára, az Origo és az Index egykori munkatársa lesz.

Field 2013 októberében indította el a magyar és angol nyelven is futó Budapest Beacont, amivel a Fidesz médianyomulását és a magyar újságírók félelemből táplálkozó öncezúráját akarták ellensúlyozni. Mióta a Fidesz izomból akarja ellehetetleníteni a független sajtót, ez lesz legalább a negyedik függetlennek mondott, új online újság, azaz a kormány igyekezete meglehetősen kontraproduktív. 

A legújabb lappal Field nem az Index vagy az Origo vetélytársa kíván lenni, nem híroldalként akarja működtetni, és nem lesznek rajta reklámok sem. Célja, hogy tényfeltáró és egyéb írásaikat a magyar sajtó átvegye és terjessze, ehhez nagy, alapos anyagok szükségesek. Az oldalon olvasható írások, a képanyag és a videók szabadon átvehetők lesznek.

A lap finanszírozására Field és befektető társai évi 250 000 dollárt szánnak, ami nem olyan sok (56 910 000 forint), de egy tízfős szerkesztőséget nagyon szűken ki lehet szolgálni belőle. A Cink.hu szerint újabb munkatársak ősszel érkeznek a laphoz, akik között viszont a pletykák ellenére nem lesz ott Pethő András, aki a Lázár Jánosról szóló leleplező cikkeket írta az Origóra.