A nyugati sajtó a kormányt, a kormány az RTL-t támadja

2014.08.22. 15:49

Élesen bírálja a magyar reklámadót és a kínai állapotokhoz hasonlítja az RTL helyzetét a Frankfurter Allgemeine Zeitung A televízió mint az állam ellensége című írásban c. cikkben, írja az MTI. A cikk szerzője megemlíti, hogy nem csak Kínában veszélyezteti az állami önkény a tévétársaságokat, hanem Európa közepén is történnek olyan dolgok, amiknek semmi köze a jól működő gazdasági rendhez.

Tisztán politikai számítás húzódik amögött, hogy az RTL-nek nem a nyereség, hanem a bevétel 40 százalékát kell adóként befizetnie az államnak. 

A FAZ újságírója szerint annak ellenére akarja nemzeti védnökség alá helyezni a kormány az ország vezető tévécsatornáját, hogy nem éppen a kritikus politikai újságírás zászlóvivője, és szerinte ezek a lépések hosszú távon elijesztik a befektetőket, akik így nagy ívben elkerülik majd Magyarországot. A Washington Post közben egy olvasói levelet közölt, amiben megvédik Orbán Magyarország újjáépítésére tett törekvéseit, de az írásban nem igazán szerepel semmi lényeges a szokásos elmúltnyolcévezésen kívül.

A Financial Times közben azt írja, hogy a magyarországi reklámadó várhatóan visszaveti Európa legnagyobb televíziós vállalkozásának számító RTL-csoport eredményét. A FT is megemlíti, hogy az elkobzásnak beillő reklámadó elriaszthatja a külföldi befektetőket Magyarországról. Azt viszont megjegyzi az újság, hogy a helyi vállalatvezetési szerkezetnek és az RTL politikai függetlenségének fontos szerepe van a cég sikeres magyarországi működésében. A reklámadóval kieső 100 milliós mínusz a felére, 202 millió euróra csökkentette a cégcsoport nettó eredményét.

A kormány persze úgy tesz, mintha az RTL a kezdetek óta adókerülőként működne itthon, és az alábbi közleményt hozta ki a Nemzetgazdasági Minisztérium aláírásával. Az NM szerint az RTL rossz fényben tünteti fel a kormányt, aminek ráadásul még meg is kérdőjelezi a jóhiszeműségét. A közlemény, amellett, hogy támadó és csúsztat, még olyan, a témához semmilyen szinten sem illeszkedő részleteket is tartalmaz, mint ez:

Mindez egy olyan közép-európai országban történik, amely máig nem heverte ki azt a gazdasági hátrányt, amit idegen megszállók által évtizedekre rákényszerített diktatúra okozott. 

De várjunk csak itt még nincs vége! Ön tudta, hogy a kormány tagjai emberfeletti erőfeszítéseket tesznek? És azt, hogy szabaddá tették a külföldiek számára a médiapiacot?

Elfogadhatatlan egy gazdasági felzárkózásáért emberfeletti erőfeszítéseket tevő ország kormánya számára, hogy miután szabaddá tette médiapiacát a külföldi befektetők előtt, egy társaság holmi könnyen kifosztható gyarmatként tekintsen rá.