Brüsszel is vizsgálódhat a reklámadó és az RTL Klub ügyében

2014.10.16. 09:37

Hivatalos panaszt nyújtott be az RTL Klub az Európai Bizottságnál a reklámadó miatt, - írja címlapján a Népszabadság. Az újságnak Andreas Meier, az RTL Klub luxemburgi központjának szóvivője erősítette meg a hírt. A cég nem fordulhat közvetlenül az Európai Bírósághoz, ezért fordult előbb a bizottsághoz, akik kezdeményezhetik a vizsgálatot. A bizottság adóügyi főigazgatósága vizsgálódik, mert bár a hirdetési piacon a bevételek 13,5 százaléka az RTL Klubé, a reklámadónak viszont több, mint 50 százalékát fizeti.

A cég elsősorban a diszkriminációval érvel a bizottság előtt, de felmerül a versenyszabályok megsértése is, hiszen a törvénnyel a kormány kivételezett helyzetbe hozat a TV2-t. Míg az RTL 4,5 milliárd reklámadót fizet idén, addig a kormány a TV2-t felmentette a fizetési kötelezettség alól az idei évre, arra hivatkozva, hogy tavaly veszteséges volt.

A Népszabadságnak az Európasi Bizottság adóügyi szóvivője is nyilatkozott, szerinte a reklámtörvény több területen is kérdéseket vet fel. A szóvivő elmondta, további információkat kértek a magyar kormánytól azt illetően, hogy a törvény nem diszkriminatív és a válaszok után döntenek arról, hogy lesznek-e további lépések, például kötelezettségszegési eljárás.

Az RTL megerősítette: nem tervezi, hogy kivonul az országból, és nem terveznek a kormánykritikus híradón sem, - aminek a nézettsége egyébként növekszik. Dirk Gerkenst, az RTL Klub vezérigazgatója korábban nekünk is elmondta: a kormány szerinte ott tol ki velük, ahol csak tud.

Az alig pár nap alatt elfogadott, majd utána rögtön többször módosított, és látszólag tökéletesen az RTL Klubra szabott törvény szerint a reklámokból származó árbevétel, valamint a saját célú reklámok költsége után adót kell fizetnie a jövőben a médiavállalkozásoknak, a kiadóknak, a szabadtéri reklámhordozók hasznosítóinak és az internetes reklámok közlőinek.

A jogszabály különböző sávokban határozza meg a reklámbevételek adóját: félmilliárd forintos árbevételig 0 százalékos, 20 milliárd forint felett azonban már 40 százalékos adót kell fizetni. Az adóból kevesebb mint 10 milliárdot vár a költségvetés.