Két saját gyártású sorozattal indul az AMC csatorna

2014.10.28. 13:04
Breaking Bad, The Walking Dead, Mad Men - ezek a sorozatok mind az amerikai AMC kábeltelevízió portfólijának darabjai, és garanciát jelentenek a minőségi szórakozásra. A sors furcsa fintora, hogy mire az annak idején American Movie Classics néven elindított, és főleg filmek sugárzásból élő amerikai tévé (2002-ben váltottak nevet és profilt és szálltak be a sorozatbizniszbe) elért hozzánk is, a három húzósorozatának vetítési jogait az anyacég már eladta más, itthon fogható tévéknek (Breaking Bad - RTL Klub (Totál szívás címen), The Walking Dead - FOX, Mad Men (Reklámőrültek) - m1/m2), így ezek egyelőre legalábbis nem lesznek láthatók az MGM helyén november elején induló adón.

A cég hétfői sajtótájékoztatóját a bulinegyednek titulált Kazinczy utca egyik romkocsmájában tartották, az újságírók között pár zombinak és egyéb sorozatszereplőnek maszkírozott modellcsajjal, és egy olyan lelkes vezérigazgatóval, amilyet rég láttunk a médiaiparban. Málnay B. Levente, az AMC Networks International – Central Europe vezérigazgatója ugyanis láthatóan nagyon szereti amit csinál, és nem csak rutinból darálta le a fontos infókat, hogy aztán ez a lelkesedés a nézettségi adatokra is kihat-e majd, azt egyelőre nem tudhatjuk.

Az AMC a Chello Média megvásárlásával lépett be a hazai piacra, így abból a szempontból nem tekinthető új szereplőnek, hogy érkezésükkel nem nőtt az amúgy is zsúfolt piac, első körben csak az egyik egykori Chello-csatornát nevezik át AMC-re, a többiek (Sport1, Sport2, TV Paprika, Spektrum, stb) maradnak azon a néven, amilyenen megismertük őket.

Buhera és dráma

A csatorna az indulásra két saját gyártású sorozat hazai bemutatóját időzítette, de Málnay B. Levente ígéretet tett további premierekre is, ami érthető, hiszen van még miből válogatni. A cég ráadásul különleges helyzetben lesz, hiszen az AMC egyszerre 13 országban indul el novemberben, de a kelet-európai és Benelux állambeli csatornákat innen, Budapestről felügyelik majd.

Ami a két sorozatpremiert illeti, az egyik a Halt and Catch Fire - CTRL nélkül címre hallgat, és amerikai szaksajtóban az év egyik legígéretesebb sorozatának nevezték. A nyolcvanas évek számítógépes forradalmának éveiben játszódó sorozat pont olyan filmes eszközökkel dolgozik, mint a csatorna húzósorozatai, de a témája, legalábbis szerintünk, elég nehezen emészthető az alkalmi nézőnek, hiszen karakterdráma ide vagy oda, csak arról van benne szó, hogy számítógépeket illetve az operációs rendszereket buherálják benne a szereplők.

A másik premier a The Divide - Az ítélet ára lesz, amit az USA-ban az AMC egyik leányvállalata, a WE tv vetítette, és igen, már ebből is kiderülhetett, hogy az AMC minden sorozatnak megőrzi az eredeti címét és magyar alcímet biggyeszt mellé. Ez a sorozat egy ártatlanul (?) halálra ítélt férfi, az őt védő ügyvéd és az államügyész története, amiben az amerikai igazságszolgáltatás visszásságait és napi működését is megismerjük, legalábbis a sajtószövegek szerint. A The Divide - Az ítélet ára jóval befogadhatóbb, mint a Halt and Cath Fire - CTRL nélkül, de sokkal sötétebb, súlyosabb dráma is, ne könnyed esti szórakoztatásra, hanem elgondolkodtató, ökölbe szorult kézzel nézett sorozatra kell számítani.

Hol vannak a zombik?

Jövőre ez a két sorozat az amerikai bemutató után egy-két nappal kerül majd képernyőre, és ez a terve a többi újdonsággal is a hazai AMC-nek, de ezekről egyelőre nem nyilatkoztak bővebben, bár Málnay B. Levente azt elárulta, hogy már megvásárolták egy nem AMC-gyártás jogait is, aminek ő kifejezetten örült. Azt is szerettük volna megtudni, hogy a húzósorozatok mikor kerülnek majd adásba az AMC-n, de erre nem kaptunk konkrét választ, mert a tárgyalások folyamatosan zajlanak a jogokról, melyeket a magyar csatornának ugyanúgy meg kell vennie az anyacégtől, mint bármelyik másik tévének, és ha valaki többet kínál náluk, vagy hamarabb köti meg a szerződést, akkor nem tudnak mit tenni. Ez a helyzet a The Walking Dead esetében is, aminek nemzetközi sugárzási jogait az amerikai AMC egy valag pénzért eladta a FOX Internationalnek, így a legnézettebb amerikai kábelsorozatot Észak-Amerikán kívül ők vetíthetik, és fogják is addig, míg a sorozat készül.

The Divide MarinIreland

De ne akadjunk le egy sorozatnál, az AMC portfóliójában van még kontent bőven, ott a Rubicon című kémdráma, a Low Winter Sun című krimi, vagy a The Killing, aminek első három évadától joggal ájult el a szakma, és akkor még a Hell on Wheels című westernről vagy a Turn című, az amerikai függetlenségi háború alatt játszódó kosztümös kémsorozatról nem is beszéltünk. A csatorna a jövőre is gondol, és számos ígéretes projekten dolgoznak, többek között a The Walking Dead testvérsorozatán és a Breaking Bad egyik karakterére épülő Better Off Saul című dramedyn is. Az AMC a sorozatok mellett a filmekre is nagy hangsúlyt fektet, még idén bemutatják a négyszeres Oscar-díjas A király beszéde című drámát Colin Firth és Geoffrey Rush főszereplésével, de jön George Clooney A hatalom árnyékában, Judi Dench pedig A Levendula illata című filmekkel.

Hol láthatom?

Ami a dolog technikai részét illeti, a Chello-örökségnek köszönhetően az AMC az indulás napján több mint másfél millió háztartásban már látható lesz, örülhetnek a Magyar Telekom és a UPC, meg még vagy 50 kisebb szolgáltató előfizetői. A csatorna sorozatait angol és magyar nyelven is sugározzák majd, HD-ben és SD-ben is, sőt, a sugárzási jogok multi-screen jogokra is kiterjednek, azaz a terjesztő partnerek VoD (video-on-demand) szolgáltatást és TV Everywhere opciót is kínálhatnak, azaz egyes tartalmak bárhol, bármilyen eszközön (tableten, laptopon, okostelefonon) követhetőek.