Olivér
4 °C
8 °C

HVG: A TV2 kivonulhat Magyarországról

DMOHA20140117014
2014.12.17. 12:38 Módosítva: 2014-12-17 14:24:39

Azt fontolgatja a TV2, hogy a reklámadó miatti terhelés miatt kivonul Magyarországról, írja a Hvg.hu. A TV2 a kábelcsatornáktól beszedhető programdíjakkal próbálta pótolni a kieső reklámpénzeket, de a kormány ezt megtiltotta nekik, így valamiféle megoldást keresnek.

A Hvg.hu értesülései szerint ősszel a kábelszolgáltatókkal kötött új szerződésnél utaltak arra, hogy a jövőben esetleg más ország joghatósága alá kerülhet a TV2. Megkeresésükre a TV2 is elismerte, hogy valóban bekerült a szerződésekbe az országváltás lehetősége.

Vizsgáljuk annak lehetőségét is, hogy a TV2 külföldi joghatóság alatt folytatja a műsorszolgáltatást

– nyilatkozta a TV2 a Hvg.hu-nak.

Hiába önti a pénzt a kormány hirdetésekkel a TV2-be, az RTL Klubot érintő szankciókat csak úgy tudják az Európai Unió figyelme nélkül fenntartani, ha azok a konkurenciára is vonatkoznak. A külföldre költözés mellett szól az is, hogy ott a magyar médiahatóság hatásköre minimális, nehezebben tudja büntetni a csatornákat, ha megsértik a médiatörvényt. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság próbálkozhat ezzel, de nincs túl sok eszközük a bírság behajtására. Ettől függetlenül a reklámadót így sem lehet megúszni a jelenlegi szabályozás miatt.

Egy ügyes kiskapu miatt reklámadót ugyan még nem kellett fizetnie a TV2-nek idén, de jövőre már a kormánytámogatottság ellenére sem úszhatják meg. A számítások szerint ez az öszeg 1,6-1,7 milliárd forint lehet 2015-ben.

A kivonulás ötlete azért is furcsa, mert az RTL Klub vagy TV2 jelenlegi licence szerint külföldről nem tudnak a csatornák földfelszíni sugárzást biztosítani.
 
 
 

Magyarországon jelenleg 4,1 millió háztartás található, ezekből körülbelül 700 ezer olyan, ami digitális földfelszíni sugárzáson keresztül tévézik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?