A Médiatanács eljárást indít Maksa Zoltán erőszakolós vicce miatt

2015.01.22. 15:36

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa hatósági eljárást indít a Hír TV médiaszolgáltatójával szemben a szilveszterkor sugárzott Paletta műsorszám Maksa-híradóbeli részlete miatt, amelyben egy vicc hangzott el, egyetemista nők megerőszakolásával kapcsolatban, egy nyári gólyatábori esetre utalva.

A Médiatanács keddi ülésén döntött arról, hogy az emberi méltóság tiszteletben tartásának követelményét és a megfelelő korhatár-besorolás teljesülését vizsgálja majd abban a hatósági eljárásban, amelyet a Hír TV médiaszolgáltatójával szemben indít el, a beérkezett hat állampolgári bejelentés nyomán. A műsorszám kapcsán felmerült annak lehetősége, hogy az elhangzott, szexuális bűncselekményekkel kapcsolatos tréfálkozás miatt sérülhetett az emberi méltósághoz való jog, illetve – az ilyen megnyilvánulásoknak a gyermekek fejlődésére gyakorolt káros hatása miatt – a médiatörvény klasszifikációs szabályai, amelyek alapos vizsgálatot tettek indokolttá.

A testület az emberi méltóság megsértése miatt legutóbb a Class FM Morning Show-jának egyik tavaly szeptemberi adása kapcsán szabott ki bírságot a rádió médiaszolgáltatójára, 450 ezer forint értékben.

Maksa Zoltán a Hír Tv szilveszteri adásában viccelődött az ELTE gólyatáborában megerőszakolt nőkön, majd amikor ezen többen felháborodtak, kiírta a Facebookjára, hogy ő csak arra gondolt, hogy „ezeknek az újgazdag eltés drogos értelmiségieknek mindent lehet”,

de sajnos ez már nem az az ország, ahol megértenék az ilyen vicceket.

Végül Bárdos András műsorában maga is belátta, hogy ez a dolog egyáltalán nem volt vicces, és mindenkitől elnézést kért, az ELTE-től is.