Összejött a közösségi pénz a tényfeltáró lapra

2015.02.03. 16:03
Húszezer eurót akartak összegyűjteni február 16-ig, de már február 3-ra összejött a pénz, sőt, 20 244-nél tart az egykori origós újságírók projektje.

Sáling Gergő, Weyer Balázs és Pethő András, mindhárman az Origo egykori munkatársai a közösségre bízták, hogy kell-e ma Magyarországon a tényfeltáró újságírással foglalkozni. Január 22-én indítottak egy gyűjtést a Sparker nevű német közösségi finanszírozó oldalon (olyan, mint az itthon jóval ismertebb Kickstarter), és 20 000 eurót akartak összegyűjteni február közepére, mert ennyiből (6 178 437) látták biztosítottnak, hogy a munkát el tudják kezdeni. Ma délutánig 20 244 euró jött nekik össze.

A Direkt36 néven induló oknyomozó újságírói központ célja, írják az alapítók, hogy kitartó kérdéseken és szilárd tényeken alapuló cikkekkel ellenőrizze a hatalom birtokosait, és rámutasson a mindannyiunkat megkárosító visszaélésekre. Ehhez, írják, viszont kitartó nyomozói munkára vagy kutatásra van szükség, amihez idő kell. Több ezer oldalnyi anyag vagy egy nagy adatbázis feldolgozása nem megy napok alatt, és erre a magyarországi szerkesztőségeknek csak nagyon ritkán van idejük a napi pörgés mellett. Náluk viszont pont ebből fog állni a munka.  

A projektről régebben azt írták a medium.com-on, hogy azért van rá szükség, mert ezt az Origóban megszűnt a lehetőség a keményen kérdező, de tárgyilagos újságírás gyakorlására. Első cikkükben a közpénzekkel foglalkoznak majd, nagy falat lesz.  • Tippek
  • Hírek