Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Németországban jöhet létre Európa legértékesebb médiabirodalma

2015.07.07. 16:07

A Wall Street Journal értesülései szerint tárgyalások kezdődtek a ProSiebenSat1 és az Axel Springer között arról, hogy a két médiacég egybeolvadna. Ez az egész európai médiapiacot felforgatná, hiszen a két cég közös becsült értéke 16 milliárd dollár, ami átszámolva 4 617 191 535 533,62, vagyis közel öt billió forint. A lehetséges összeolvadás után a ProSiebenSat1 maradna az anyavállalat.

Pontosan ezért is tartják úgy, hogy egy ilyen üzleti lépés egyszerűen nem jöhet létre, hiszen az új megacéggel szemben olyan hendikeppel indulnának az új digitális médiumok, ami már a szabad versennyel ellentétes. Az Axel Springer Európa legnagyobb újságkiadója, a ProSiebenSat1 csatornái együttesen pedig a legnézettebbek Németországban, ha nem számítjuk az állami tévét.

Tíz évvel ezelőtt már volt hasonló próbálkozás, akkor az Axel Springer tett négy milliárd eurós ajánlatot a ProSiebenre, de ezt megakadályozta a német versenyhivatal. Tavaly azonban a Szövetségi Közigazgatási Bíróság úgy ítélte meg, hogy jogtalanul akadályozták meg a tranzakciót, vagyis akár létre is jöhet az összeolvadás.

Erre a lépésre azért is van szüksége a két cégnek, mert az Amazon és a Netflix megjelenésével egyre több előfizetőt vesztenek el, ezzel pedig a hirdetőket is. Szintén komoly gondot okoz az ingyenes internetes portálok térnyerése, amire az Axel Springer kisebb helyi lapok eladásával reagált ahelyett, hogy az online-ba fektetett volna.