A Sztárban sztár továbbra is vezeti a nézettségi listákat

2015.10.13. 10:17
A TV2 celebéneklős showműsorának harmadik évada nézőszámban az RTL nagy őszi show-ját is lenyomta, bár közönségarányban a Hungary’s Got Talent bizonyult jobbnak. A köztévé három sporteseménnyel, az AXN a Csillagok háborújával került be a legnézettebb 40 tévéműsor közé.

Tovább csökkent a Sztárban sztár közönségaránya a teljes lakosságban és a 18-49-es, ún. kereskedelmi célcsoportban is, a nézőszáma viszont nőtt, szóval továbbra elégedettek lehetnek a műsorral Róna utcában. A 18-49-es korosztályban listavezető műsor mellett a TV2 viszont nem sok jót tud felmutatni, az Ezek megőrültek közönségaránya az utolsó hétre visszacsúszott 16 százalék alá, az első 40-be a magukból hülyét csináló celebek mellé csak egy Tények-adás és a Hotel Transylvania című animációs film fért csak be.

Az RTL múlt szombaton elindított Hungary’s Got   Talent című műsora a közönségarányt tekintve (30,4 százalék) elfogadhatóan szerepelt, ennél magasabb számot az átalakulóban levő tévés piacon elérni nem nagyon lehet elérni már, a kérdés csak az, hogy a nézőket a nem túl jól sikerült első adás elriasztotta-e, vagy kapnak még egy esélyt tőlük (tippem szerint jövő héten a Hungary’s Got   Talent lesz a legnézettebb). A köztévé csatornaportfóliójának ékköve az M4 Sport, a múlt heti két labdarúgó eb-selejtező, és a vasárnap déli orosz Forma-1 -es futam is nagyon szép számokat hozott nekik, a meccsek félmillió, az F1 660 ezer körüli nézővel ment a teljes lakosságban.

Jól járt a Csillagok háborúja-franchise filmjeivel az AXN is, a vasárnap este vetített Csillagok háborúja - Az új remény úgy hozott 13,8 százalékos közönségarányt és 220 000 körüli nézőt 18-49-ben, hogy a műholdas szolgáltatóknál a Thor4 -es műhold központi meghibásodása miatt pont a film alatt ment el az adás. A kérdés persze az, hogy sikerül-e a nézők egy részét megtartaniuk, épp ezért érthetetlen, hogy egy ilyen felvezetés után miért pont egy átlagos amerikai krimisorozat egyik epizódját tolták be, de mit értek én a programminghoz.

A heti átlagos közönségarányokat megnézve elég durva az RTL fölénye, az egész napot tekintve az RTL-csoport 28,2 százalékkal vezet, a TV2 pedig 13,7-re zuhant vissza, amit lassan már beér az MTVA (12%), bár kérdéses, hogy mi lesz majd akkor, amikor nem lesznek mindent eldöntő eb-selejtezők a sportcsatornájukon. És hogy ezt miért mondjuk: az M4 vasárnapi, egész napos közönségaránya meghaladta a 8 százalékot. 

A főműsoros nézettségi olló még szélesebbre nyílt, az RTL-csoportot szó szerint többen nézik este, mint a többi nagy csatornacsoportot összesen. Itt az MTVA szintén alig van csak lemaradva a TV2-től, egyre kérdésesebb, hogy mégis minek kellene a kormánynak Andy   Vajnán és Habony Árpádon keresztül megszereznie a TV2-t, amikor a 80 milliárdos MTVA is ilyen jól nézett.