Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
2 °C
9 °C

Idén is veszélyes volt újságírónak lenni

2015.12.29. 16:58
A 2015 januárjában Párizsban meggyilkolt kilenc újságíróval Franciaország a második helyre jött fel Szíria mögé azon a listán, amin a világ sajtó számára legveszélyesebb országai szerepelnek.

A Charlie Hebdo szerkesztőségében történt mészárlás során kilenc újságíró vesztette életét, amivel Franciaország egycsapásra halálosan veszélyes ország lett a sajtó munkatársai számára - a listavezető Szíriában egy év alatt 13 újságírót öltek meg munkavégzés közben. A Committee to Protect Journalists, azaz Újságírókat védő bizottság elemzése szerint 2015-ben 69 újságíró vesztette életét a világ országaiban. 

Negyven százalékukkal, azaz 28-al iszlám szélsőségesek végeztek.

2014-ben néggyel kevesebben, 61-en vesztették életüket, de az idei, egyelőre 65-ös szám még sajnos nem végleges, a CPJ 26 további ügyben vizsgálódik, és igyekszik megállapítani, hogy azok a sajtómunkások hivatásukkal szoros összefüggésben haltak-e meg. A Szíriában feljegyzett 13 haláleset a 2014-es évhez képest egyébként visszaesésnek számít, ezt a CPJ annak tudja be, hogy az IÁ térnyerése miatt egyre kevesebb újságíró dolgozik az országban, ráadásul egyre nehezebb az ottani eseményeket kívülről ellenőrizni.  Ez egyébként a háborús övezet szinte minden országára jellemző, így Líbiára, Jemenre és Irakra is, azaz a nyilvántartott halálesetek számának csökkenése szimplán annyit is jelenthet, hogy a CPJ nem szerez tudomást a gyilkosságokról.

Idén jóval több ország bizonyult veszélyesnek az újságírók számára, mint a korábbi években. Legalább öt-öt újságíró halt meg Brazíliában, Irakban, Bangladesben, Jemenben és Dél-Szudánban is.  A Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadás azonban különleges volt, hiszen sehol másutt nem vesztette annyi újságíró az életét egy terrorcselekmény során, mint a francia szatirikus lap irodáiban.

A CPJ jelentése két nappal azután jött ki, hogy Törökországban a nyílt utcán lőttek le egy szíriai dokumentumfilmes-újságírót  

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport