A szappanopera-néző nyugdíjasok mentették meg a TV2 becsületét

2016.02.16. 15:17
Nagyon rossz érzés lehet most TV2-s dolgozónak lenni, már ha az emberben munkálkodik egy kis szakmai önbecsülés, és nem csak a pénzét felvenni jár be a tévébe, vagy éppen megszokásból. Márpedig a TV2-nél bőven vannak jó szakemberek, akik a múlt heti nézettséget látva biztos elsírták magukat.

Kezdjük a 18–49-es, kereskedelmi korosztálynak hívott korcsoporttal. Itt a múlt hét konkrétan úgy indult, hogy hétfőn és kedden 16:30-tól éjfélig a TV2 egy félórás sávban sem tudta elkapni az RTL Klubot. Pedig a Tények 18,6 százalékos közönségaránnyal is ment, és ez még a Kökény-Szalai Vivien előtti hírezés időszaka ugye, a bulvár térnyerése még csak viszonylagos a 90 perces hírműsorban. A többi, ahogy a művelt albán mondja, csak néma csönd, a főműsorba betolt Magánnyomozók 5 vagy 7,4 százalékos közönségaránya, esetleg a Sherlock és Watson című amerikai sorozat 6,8 százaléka elég elkeserítő.

A többi nap sem volt nagyságrendekkel jobb, de például szerdán a Szeretned kell! című szappanopera egy 7,7 százalékos, huszáros rohammal ikszre kihozta a 16:30-17:00-es sávot Szulejmán ellen, és a Ned for Sped című amerikai akciófilm a maga 11,4 százalékával verte az RTL Házon kívül, Magyarul Balóval párosát este tíz körül. A csütörtöki napon a Tények 21,5 százalékos fél órája adhatott okot a bizakodásra, de aztán este a TV2-n az az NCIS: Los Angeles is le tud szerepelni 4,2 százalékos közönségaránnyal, ami a világon jelenleg a második legnézettebb sorozat összesítésben, és nem, nem viccelünk. Pénteken semmi, szombaton a Műkincsvadászok hozott egy 13,5 százalékos fél órát, és annyi. Vasárnap este viszont a Páros mellékhatás (12 százalék) és a Nagyon nagy ő (10,6 százalék) révén a TV2 végre nyert egy estét, de ezért még nem jár pacsi.

A teljes lakosságban annyival jobb a helyzet, hogy a délutáni szappanoperasávban a TV2-t az RTL nem tudja megverni, a Szulejmánra ezek szerint vagy csak este kattannak rá a nézők, vagy csak a 18–49-es korosztályt érdekli, a nyugdíjasokat nem. Bezzeg a Szeretned kell! című mexikói sorozat: egész héten 15 százalék felett teljesített, és ezzel kozmetikázott valamennyit az egyébként elképesztő RTL-fölényt mutató nézettségen. Ami a köztévét illeti, A Dal hozza a félmilliós nézettséget a teljes lakosságban, amivel veri a TV2-t, de az RTL-t nem. 18–49-ben 96 673 nézőjük volt szombat este, akkor, amikor a két kertévének 200 000 fölött volt a nézettsége.

A múlt hét 20 legnézettebb műsora: