Kovács Patrícia is tiltólistás a köztévénél

2016.03.04. 15:33 Módosítva: 2016.03.04. 18:07
A színésznőt harmadjára tiltotta le a szereplésről az MTVA, megunta, a Facebookon tálalt ki kálváriájáról. A dolog érdekessége: azon a köztévén nem engedik képernyőre, ahol pár hónapja levetítették a főszereplésével készült Félvilág című filmet, aminek finanszírozója – ki nem találnák – a köztévé volt.

Kétszer a Ridikülben, egyszer egy, a posztban meg nem nevezett műsorban szerepelt volna a színésznő, aki a harmadik letiltást követően csak ennyit üzent az ukázt kiadónak:

Én még színész leszek akkor is, amikor ő már nem a köztelevízió kenyerét eszi.

10610973 45667b5e00d3f4db52039a33a42919c5 wm

A Facebookon megjelentetett bejegyzésben Kovács részletesen elmeséli, hogyan kérték fel szereplésre a Ridikülben, ahová korábban már egyszer elhívták:

Megvolt a felvétel napja, megbeszéltük, hogy Karafiáth csinálja az interjút – igaz, ez utóbbiig akkor nem jutottunk el –, majd leszólt valaki fentről, hogy szó sem lehet rólam. Ilyen előzmények után joggal fogadtuk hitetlenkedve a megkeresést, de a válasz az volt, hogy megkérdeztük, jöhetsz.

Most ennél tovább jutott: aláírták a szerződést, és elment az interjúra is, hiszen a Ridikülnek van egy nyomtatott kiadványa is. Karafiáth Orsolya el is készítette az interjút, és leegyeztették a címlapfotózás időpontját is, jövő kedden lett volna, a tévéfelvétel után. Ember tervez, ugye:

Ehhez képest tegnap, csütörtök este 9-kor felhívja valaki az engem képviselő ügynökséget, hogy a tartalomszolgáltatási igazgató döntése alapján sztornó a műsor, elnézést kér, nem is érti, hogy a kollégái hogyan gondolták, hogy engem behívhatnak.

Az MTVA tartalomszolgáltatási igazgatója pedig nem más, mint az a Papp Dániel, akit a Lomnici-ügy óta immár jogerősen hívhatunk hírhamisítónak

Nincs is tiltólista

Cikkünk megjelenése után az MTVA Sajtóosztálya az alábbi közleményt juttatta el az Indexhez:

Nincs tiltólista a közmédiában. Hogy adott esetben kit látnak vendégül a műsorokban a kollégák, az a szerkesztők javaslatai alapján áll össze. A Ridikül gyártásvezetője nem kapta utasításba Kovács Patrícia szereplésének lemondását, mert nem volt ilyen utasítás. Ezért az állítás, amit Kovács Patrícia menedzsere megfogalmazott, valótlan.

Kovács Patrícia szereplésének lemondása mögött csupán egy koncepcióváltás áll, szó sincsen arról, hogy az ismert színésznő tiltólistán lenne a közmédiában.

Ezt bizonyítja az is, hogy a jó kritikai és közönség-visszhangot kapott Félvilág c. filmjének az MTVA volt a főszponzora. A filmet a közelmúltban a Duna televízió műsorra tűzte, hetekig tartó promócióban hirdette, és napokig ingyenesen elérhetővé tette a Mediaklikk.hu oldalon.

Kovács azt nehezményezi, hogy hülyére vette a köztévé, hiszen a megkereséskor direkt megkérdezte, nem szórakoznak-e vele megint. Ősszel ugyanis egy másik műsorban ugyanezt a kutyakomédiát kellett végigcsinálnia: felkérés, egyeztetett időpont, utolsó pillanatban visszamondás, mert valaki leszólt, hogy nem lehet.

Csatornát, műsort ez esetben nem mondok, mert megkértek rá, hogy ne hozzam kellemetlen helyzetbe őket. Együttérzek azokkal a műsorkészítőkkel, akiknek ilyen környezetben kell dolgozniuk. Sajnálom azokat az embereket, akiknek ilyen telefonhívásokat kell intézniük.

A színésznőnek nem sok szüksége van a köztévés szereplésre (sőt), mint írja a posztban, kiválóan megvan az állami televízió nélkül is. A jövőre vonatkozóan azt írja:

Ha a köztévé egy műsora kíváncsi a munkámra, megyek ezután is, ahogy mentem korábban is. De azt kifejezetten szeretném kérni, hogy a jövőben többször ne forgassanak meg. Ha rajta vagyok a nem létező tiltólistán, ne raboljuk egymást idejét ezekkel az idióta körökkel.

A dolog pikantériája az, hogy a Duna Televízió decemberben mutatta be azt a Félvilág című filmet, amit az MTVA finanszírozott, és ami elég szép számokat is hozott a köztévének. És a hab a tortán? Kovács Patríciát az államilag támogatott film főszereplőjeként az állami tévé egyszer sem hívta be a filmről beszélgetni. Tényleg nem akarunk minden bokorban konteót látni, de Kovács Patrícia férje az a Gusztos Péter, aki korábban az SZDSZ parlamenti képviselőcsoportjának frakcióvezető-helyetteseként tevékenykedett.   

A közmédiás tiltólista létezéséről az Indexnek D. Tóth Kriszta már tavaly decemberben mesélt

Nem volt visszhangtalan a búcsú, nem szépen köszöntünk el egymástól, és például azóta sem mehetek vissza a köztévébe, hiába hívnának a szerkesztők, műsorkészítők szívesen. Van olyan beszélgetős műsor, ahonnan még a regényemet is kitiltották. Egy színésznő volt a vendég, és vinnie kellett egy könyvet, amit a nézőknek szívesen ajánlana. Az én épp aktuális regényemet szerette volna vinni. Állítólag szóltak neki, hogy inkább vigyen valami mást.

A Ridikülben felsőbb irányítás döntött a vendégekről, az egykori műsorvezető Jakupcsek Gabriella szerint az ő véleményét csak nagyon kevés esetben kérték ki:

A neveket illetően csak akkor kérdeztek meg, ha civil szakértőket kerestünk egy adott témához. Hogy ki jöhetett be vendégnek, azt a produkció és a megrendelő döntötte el, a szerkesztők csak javaslatot tehettek.

Kulka János D. Tóth Kriszta Elviszlek magammal című websorozatában mesélt arról, hogy a köztévénél feketelistát vezetnek a nemkívánatos elemekről:

Az MTVA mindezt egy közleményben cáfolta, de ugyanerről – mármint a listáról – számolt be Sebestyén Balázs és Gálvölgyi János is, aki ezt nyilatkozta róla:

A közmédia számára nemkívánatos személyek listája régen és ma is az agyakban és a nyelvekben létezik. Legépelt listáról nem tudok. Csak azt tudom, hogy a közelmúltban több kolleginám és kollégám is javasolta, hogy vendégként engem is hívjanak meg a köztévé bizonyos műsoraiba, de erre nemleges választ kaptak.

Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy Kovács Patrícia nyilatkozatára hogyan reagálnak, meg is kérdezzük tőlük.