Magyar újságírók előtt beszélt Colleen Bell

2016.03.10. 17:13

Kiosztotta az Aranytoll-díjakat a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), írja az MTI. A MÚOSZ életműdíját idén

  • Bolgár György
  • Fejes István
  • Féner Tamás
  • Kertész Zsuzsa
  • Simonffy Katalin
  • és Tóth Dénes

kapta, de az eseményen megjelent Colleen Bell amerikai nagykövet is. Bell az újságírók felelősségére hívta fel a figyelmet és arra, hogy ellensúlyt képeznek a tudatlansággal, gyűlölettel és félelemmel szemben, illetve ahol a történetek egyik oldalát mondják el, ott a szabad sajtó feladata, hogy elmondja a másikat.

Bell ezen kívül még említette az Első Alkotmánymódosítást Amerikában, ami a szólásszabadság egyik alapja.

A szólásszabadság nem abszolút jog: szilárdan gyökerezik abban az elvben, hogy az egyén önkifejezéshez való joga addig terjed, amíg ez a kifejezés nem sérti mások jogait. Az, hogy nagyon kevés ilyen korlátozás létezik, jól mutatja, milyen nagyra értékelik az amerikaiak ezt a szabadságjogot.

- idézünk Bell teljes szövegéből az Amerikai Nagykövetség honlapjáról. Később Bell még arra is kitért, hogy ugyan az Első Alkotmánymódosítás részeként Amerika engedélyezi a gyűlöletbeszédet - sok más országgal, köztük Magyarországgal ellentétben - is, de ez is a valódi egyenlőség és kölcsönös tiszteletre épülő társadalom része. Majd annyit megemlít még, hogy sajnos a gyűlölet eszméi ma is tapasztalhatók az amerikai politikában.

Beszélt arról is, hogy sokan még a vasfüggöny ideje alatt lettek újságírók, ezért elismerését fejezi ki mindenkinek, aki akkor és azóta bátorságot tanúsított újságíróként.