Szabina
-2 °C
15 °C

Századvég: az Index belterjes és kormányellenes

2016.04.20. 16:33 Módosítva: 2016.04.20. 21:33

A vs.hu fokozatosan dolgozza fel a per útját megszerzett, mintegy 77 ezer oldalnyi Századvég aktát, ma a Századvég médiaelemzése került sorra. A négy milliárd forintért készített tanulmányok egyik részében a a kormányhoz több szállal kötődő elemző cég arra keresi a választ, hogy miért sokkal alacsonyabb az olvasottsága a jobboldali sajtótermékeknek, és hogyan bírhatnának akkora véleményformáló erővel, mint a „balliberális média.”

"Magyarországon a blogos piac hozzávetőlegesen 80 százalékát egy cég, az lndex.hu liberális és módfelett belterjes szerkesztősége határozza meg.

Az Index szívóhatásának következmé­nyeként az elmúlt nyolc évben a blogszolgáltatók közötti verseny gyakorlatilag megszűnt, a talpon marad felületek közéleti véleménybefolyásoló képessége leszűkült" - írják a 2013-ig tartó időszakot feldolgozó elemzésben, magyarázatul arra, hogy miért olvassák sokkal többen az Indexet, mint azt valószínűleg a kormány szeretné.

Hozzátéve, hogy hazánkban a véleményformáló, közéleti-politikai blogszolgáltatók balliberális irányítás alatt állnak. "A Századvégnek konkrét tapasztalatai vannak az Index blogszerkesztőinek nyílt kormányellenességét, a szerkesztőség belterjességét illetően. Az újságírói közösség egyoldalú és szikár liberális felfogásával szemben a cég igazgatótanácsának tagjai több alkalommal felemelték már a hangjukat, de a helyzeten alapvetően nem tudtak változtatni."

Szerencsére nem csak mi belterjes szerkesztőségünk tehet arról, hogy a legtöbben a blog.hu-n blogolnak, egy kicsit azért a jobboldal is hibás, mert „nem nyitottak a technológiai újításokra, a változó médiafo­gyasztási szokásoknak való megfelelést nem tekintik elsődleges feladatuknak”. És mint önkritikusan megjegyzik, a jobboldal hiányosságai edukációs problémákra is visszavezethetők.

A legnagyobb baj azonban a Századvég szerint azonban, hogy a véleményformálók és célközönségük többsége „magasan kvalifikált, fiatal, fővárosi férfi”, és hát ők állítólag nem annyira szeretik a kormányt. A teljes cikket itt olvashatja el. 

77 ezer oldalnyi, a kormánytól kiperelt Századvég-iratot dolgoz fel fokozatosan a vs.hu. Az ennek nagy részét kitevő közvélemény-kutatásokban szakmailag nonszensz, értelmezhetetlen, felesleges, ráadásul számítógéppel egy pillanat alatt előállítható oldalak tízezrei vannak. A portál szerint a tanulmányokért 4,1 milliárd forintot kapott a Századvég.