Két csatornán közvetíti az olimpiát a köztévé

2016.04.28. 11:12

Bár az MTVA egyelőre titokban kezeli a riói olimpia közvetítését, a Népszabadság úgy értesült, hogy az állami média két csatornán, az M4-en és az M5-ön sugározza majd a sporteseményt. A párhuzamos közvetítéssel a szerkesztők munkáját szeretnék megkönnyíteni, mivel egyszerre több verseny is zajlik.

Az olimpia befejeztével azonban nem fogják lekapcsolni az M5-öt, hanem ismeretterjesztő-oktatási-kulturális csatornává alakítják át. Papp Dániel, az MTVA tartalomszolgáltatási igazgatója nemrég azt mondta, az M5 több lesz egy tudományos csatornánál, iskolai tévésávot, nyelvleckéket, történelmi dokumentumfilmeket és természetfilmeket is sugároz majd.

A köztévé egyébként eredetileg egy közel száz fős stábbal és egy helyszíni tévéstúdióval készült volna az eseményre, ami gyártási szakemberek szerint csaknem hárommilliárd forintba kerülhetett volna. Az MTVA aztán takarékossági szempontokból elvetette a helyszíni stúdió tervét és a kint tartózkodó kollégák számát is csökkentette. Hogy pontosan hány főből áll majd a stáb, még nem árulták el, csak azt, hogy több szerepkörben bevethető kollégákat utaztatnak ki. A Népszabadság kérdéseire azt válaszolták:

Az olimpiai közvetítés sokkal kevesebbe kerül majd, mint amennyit a korábbi kalkulációk mutattak. Ennek oka, hogy ahol lehet, költségcsökkentéssel éltünk.

Azt is elárulták, hogy tényleg nem lesz riói stúdiójuk, Budapestről oldják meg az elemzéseket és az értékeléseket. Az MTVA az olimpia alatt több százmilliós hirdetési bevételekre számít.