A múltba réved az Aranyélet második évada

2016.05.26. 14:22

Az Aranyélet az HBO eddigi legsikeresebb sorozata. Ezt onnan tudjuk, hogy a második évad indulásáról szóló sajtótájékoztatón Lévai Balázs, az esemény házigazdája elmondta, ahogy azt is, hogy az HBO GO szolgáltatásán rangsorolták az összes elérhető tartalmat, és a hazai gyártású sorozat első epizódja a legnézettebb, több nézőt érdekelt, mint a Trónok harca. 

Mutyivalóság

Az Aranyélet  tulajdonképpen arról szól, hogy Magyarországon mennyire szeretnek sumákolni a mindennapi életben. Van egy látszólag nagy jómódban élő család, akik valójában kizárólag átverésekből és mindenféle illegális üzelmekből igyekeznek megélni.

Egészen addig, amíg a családfő (Thuróczy Szabolcs) úgy nem dönt, hogy új, és főleg, tiszta életet kezd. Ezt annyira nem nézi jó szemmel a felesége (Ónodi Eszter), de még nagyobb hatással lesz gyerekeikre, a naiv, jó kislány Mirára (Döbrösi Laura) és a bajkeverő hobbirapperre, Márkra (Olasz Renátó). Főleg úgy, hogy a döntésnek nem örül túlságosan a család szó szerinti és átvitt értelemben is keresztapja, Hollós (Anger Zsolt) sem.

A második évad idén ősszel indul, egy évvel az első után, és az amerikai hagyományokat követve, azaz egy év - egy évad, ami az öt év alatt öt hazai sorozatévadot gyártó HBO számára újdonság, eddig két év kihagyással jöttek a folytatások (Társas Játék 1 / Terápia 1 / Társas Játék 2 / Terápia 2). Az Aranyélet azonban más, kritikai, szakmai és közönségsiker, díjakat nyert, és külföldön is vetítik, pontosabban a régióban, de pl. az HBO Nordic, azaz a skandináv országok HBO-ja is levetíti majd. Ahogy a második évadot is, amiben egyrészt folytatódik az elsőben megismert család története, másrészt pedig kapunk majd egy flashback-szálat is, ami, ha jól sejtjük, az egész évadot végigkíséri majd.

Erről szólt az első évad

Annyira magyar, hogy a mutyiról szól

A főszereplők története ugyanis nem most kezdődött, hanem 1991-ben, a vadprivatizáció idején, amikor három, alapvetően különböző hátterű és személyiségű fiú egymás mellé verődik, és egy csajjal kiegészülve bandáznak. Attila, Hollós és Janka múltbeli sztorijában fiatal színészek alakítják a főhősöket, ifj. Vidnyánszky Attila (Thuróczy Szabolcs - Attila), Kiss Andrea (Ónodi Eszter - Janka) és Kovács Tamás (Anger Zsolt - Hollós), hozzájuk csatlakozik Feri, akit a múltban Fehér László, a jelenben pedig Végh Zsolt alakít majd. Az ő karaktere elég izgalmasnak tűnik, egy jómódú, a rendszerváltáskor jó helyen levő család sarja, aki a múltban elsodródik a haverjai mellől, de a jelenben visszakerül melléjük, és, mint ahogy azt Krigler Gábor, a sorozat kreatív producere elmondta, Attilával lesz egy közös ügyük.

A karakter egy tipikus oligarcha, egy kőgazdag, nagyhatalmú család feje, olyan figura, aki a privatizációból jól jött ki, és most ott ül a hatalomban, de mégis boldogtalan. Nem valós személyről mintázták, ez a leírás elég sok üzletemberre ráillik, a kérdés csak az, hogy az ilyen befolyásos alakok politikai motivációit és a nagyhatalommal való kapcsolatát, a múltbeli stikliket mennyire merik majd az írók boncolgatni - bár ha az első évadból indulunk ki, ilyen aggályaink nem nagyon lehetnek. A múlt mellett persze meg tovább a sztori, Attila szekusként vezekel egy élelmiszerboltban, Janka igyekszik jó háziasszony lenni, Márk viszont kigyúrja magát, a hátára koponyát és pisztolyt tetováltat és bűnöző lesz belőle, vagyis remélem, mert a karaktert alakító Olasz Renátónak nagyon jól áll ez a szerep. Mira kap egy szerelmi szálat, ami viszont nem Mágnás Miska-szerű operettsztori lesz, mondta Krigler, csak éppen szerették volna kimozgatni az első évados sírós-lázadós vonaláról.

A második kanyarból sok képsort nem láthattunk, érthetően, hiszen 21. napja forgatnak csak, de megmutattak egy werkfilmet, amiben a fiatal Attila Kalapács József wannabe külsővel, a fiatal Attila meg popperesen felzselézett hajjal röhög egy lakótelepen, ez eléggé lesokkolt, de örültem neki, mert a hosszú hajú Attilában kicsit magamat láttam viszont. Mutattak még pár akciójelenetet, az biztos, hogy akinek piros BMW-je lesz a második évadban, az nagyon megszív egy autókázást, és rommá töri az autót, és lesz egy bírósági tárgyalás is, amin a család minden tagja jelen van. Nem is baj, hogy nincs még előzetes, illetve ami van, abban csak régi képsorok láthatók, az őszi premier előtt bőven van idő kijönni valamivel. 

Összehasonlítva a tavalyi, az első évadot felvezető eseménnyel, a mostani sokkal lazább, flottabb volt, akkor kicsit be voltak feszülve a színészek és az alkotók is, nem tudták, milyen lesz a reakció, mit fognak szólni a nézők ahhoz, hogy egy olyan történetet mutatnak nekik, amiben szembesülhetnek a saját mindennapi mutyijukkal (tisztelet a kivételnek), most viszont, a sikert meglovagolva tapintható az a magabiztosság, ami körbelengi a produkciót. Amikor Lévai Balázs a színészeket kérdezte arról, hogy miben változott meg az életük az első évad óta, a Mirát alakító Döbrösi Laura azt felelte, hogy az első évad idején megilletődött volt, nem volt hozzászokva ahhoz a figyelemhez, ami kísérte, de mostanra már ez elmúlt, és alig várta a második évadot, amiben karaktere mélyebb, fontosabb útra indul.     

A sorozat második évada ősszel érkezik az HBO-ra, és ha minden igaz, a kábeltévénél azt fontolgatják, hogy az online elérhető HBO GO nevű platformra már a tévés vetítés előtt kikerüljenek az epizódok.

Ne maradjon le semmiről!