A kreatív ipar is belebukhat a Brexitbe

2016.06.24. 11:45
A britek szavaztak, és a nép az EU-ból való kiszállás mellett van, igaz, csak elenyésző különbséggel. Ez a pár százaléknyi igen szavazat viszont komplett iparágakat tehet tönkre.

A brit független tévések és filmesek szövetségének elnöke, Michael Ryan, pénteken figyelmeztetett, hogy az általa csak "kreatív szektorként" emlegetett ipar kilátásai igen sötétek az EU-nélkül. Ryan szerint a filmek és tévéműsorok fnanszírozása meglehetősen kockázatos üzlet, és évekbe került, mire egy működőképes rendszert kialakítottak - ami egycsapásra összedőlhet.

Gőzünk sincs, hogyan tovább. Fogalmunk sincs, mi lesz a közös finanszírozású filmekkel, sújtja-e majd új adó a brit filmipart, és azt sem tudjuk, mivel pótolhatjuk majd a kieső EU-támogatásokat.

A távozás ellen kampányoltak a színészek és rendezők is, köztük Patrick Stewart, Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Keira Knightley, Jude Law vagy Steve McQueen rendező. Nagy-Britannia eddig Hollywood egyik kedvenc célpontja volt, jelenleg is itt forog a Fox stúdió Assassin's Creed című játékadaptációja Michael Fassbender főszereplésével, és a Disney is itt forgatja az új Star Wars-filmek mindegyikét. Ezek a filmek azért jöhettek létre, mert az EU hatalmas összegekkel támogatja az európai filmipart, és ha ennek pótlására a britek nem találnak valamit, az katasztrofális lenne számukra.

Nem mindenki értett egyet ezzel a jövőképpel: Michael Caine színész szerint jó lesz Nagy-Britanniának az EU-n kívül is, mert

végre nem ismeretlen bürökraták döntenek majd egy művészeti ág sorsáról, nem ők szólnak majd bele a kreatív munkafolyamatokba.

A Downton Abbey című tévésorozatot alkotó Julian Fellowes szerint a 28 tagállamból álló EU eleve autokratikus és antidemokratikus volt, így ideje volt kilépni belőle. A hollywoodi stúdiók akkor járnak jól, ha a jelenleg fennálló, 25 százalékos adójóváírást biztosító rendelkezések az EU-ból való kilépés után is érvényben maradnának.

Ne maradjon le semmiről!