Ferenc
11 °C
30 °C

Elmenekült és lemondott egy ellenzéki török lap főszerkesztője

2016.08.15. 17:38

Lemondott Can Dündar, a Cumhuriyet című kormánykritikus török napilap főszerkesztője, aki a ezt maga írta meg a lap hétfői számában. Dündar 2015 februárja óta volt az újság főszerkesztője, jelenleg Németországban tartózkodik, és azt írta, addig nem tér haza, amíg a rendkívüli állapot érvényben van Törökországban.  A Cumhuriyetbe azért továbbra is ír majd, de biztonságos távolságból.

Dündar cikkében azt írta,  másfél év alatt több dolog történt vele, mint egész korábbi életében, többször megfenyegették, fegyveresek támadták meg, letartóztatták, perbe fogták és, börtönben is volt. Mint írta: a július 15-i katonai puccskísérletet követően a kormány ellenőrzése alá vonta az igazságszolgáltatást, "amelyben bízni olyan, mint önként guillotine alá feküdni".

Dündart májusban első fokon 5 év 10 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, míg a napilap ankarai irodavezetője, Erdem Gül öt év börtönt kapott. A vád szerint a két újságíró államtitkot sértett, amikor részleteket közölt arról, hogy a török állam fegyvereket küld Szíriába.

Közben a tisztogatások folytatódnak az egyre diktatórikusabb Törökországban: hétfőn a rendőrség rajtaütéseket hajtott végre Isztambulban az Igazságügyi Palotában és két másik bíróságon. A művelet során a hatóságok lezárták a ki- és bejáratokat, majd átkutatták az irodákat. 173 személy ellen elfogatóparancsot adtak ki, többeket őrizetbe is vettek. Ők állítólag mind összefüggésbe hozhatóak Fethullah Gülen hitszónokkal, akit Ankara a puccskísérlet fő felelősének tekint.