Hajós András: Nem tetszik a Tények. Na és?

2016.10.14. 16:35
A TV2 műsorvezetője nyílt levélben közölte Friderikusz Sándorral, hogy nem fideszes.

Friderikusz Sándor az Indexen megjelent interjújára több médiaszereplő válaszolt, általában dühösen és felháborodottan. Hajdú Péter például kijelentette, eddig nem akarta nagydobra verni, hogy szerinte Friderikusz tartozik neki 3,8 millió forinttal, de az interjú után pert indít az összegért.

Friderikusznak Hajós Andrásról is volt néhány erős mondata az interjúban. Azt mondta róla, „gondolkodó, de önemésztésre igen hajlamos ember”, aki egy magánbeszélgetésen azzal indokolta, miért marad a TV2-nél annak kormányközelivé válása után, hogy egy műsort még muszáj vállalnia, különben jelentős kártérítési pert varrnának a nyakába. „Csakhogy lement a gyerekvetélkedő, jött az ősz – és mit látunk? Szeptembertől a Sztárban sztár zsűrizését is elvállalta Hajós. Ami sajátos erkölcsi érzékre vall, hiszen amikor 2006 szeptemberében kiszivárogtatták az őszödi beszédet, Hajós András útja nyílegyenesen a HírTV-be vezetett, hogy nyilvánosan megkérje az akkori miniszterelnököt, Gyurcsány Ferencet, mondjon le, de most, tíz évvel később nem jelent számára különösebb erkölcsi problémát, hogy ő maga az Orbán-rendszer tévéjét teljes mellszélességgel erősíti. Pedig manapság minimum egy-két érvvel többet tudna felsorakoztatni amellett, hogy a jelenlegi miniszterelnöknek is le kell mondania” – mondta Friderikusz az interjúban.

h001
Fotó: Szil Tamás / Index

Hajós András hivatalos Facebook-oldalán (amelynek neve viccből Hajós András Rajongói Oldal) jelentette meg reakcióját az interjúra. A hosszú szövegben közli, felnéz Friderikuszra, amiért mert „pattogni” a TV2 irányváltásakor, de ő „megy a saját útján”, és amúgy is mindenki maga dönti el, miért fogad el pénzt és kitől.

„Ki merem mondani a véleményemet, ha kérdik. És merek csendben lenni, ha felesleges a véleményem.

Mindenki tudja, hogy nem vagyok fideszes. Mindenki ismerheti a véleményemet Orbán Viktorról, ő is, ha érdekelné.

Voltam már, lehetek még másnak is az ellenzéke, most az övé vagyok. S persze, nem tetszik sok minden nekem sem. Nem tetszik a Tények. De a Barátok Közt se. Nem tetszik, ahogy a Népszabadságot eltiporták. És az se, amit a Klubrádióval műveltek. Nem tetszett a kerítés, a plakátkampány, az MNB-s alapítványok, a civilek letekkelése, a Diákfeszt kinyírása, a Juhász Péter barátom dózerolása. De az se tetszik, ahogy nem tartjuk el az atlatszo.hu-t, ahogy nem segítünk a hajléktalanokon, ahogy lassan semmit sem teszünk a szegényekért, a romákért, a háború elől menekültekért. Csomó minden nem tetszik. Na, und? Biztos én se tetszem sokaknak. És, akkor mi van? Akkor vonuljak ki? Honnan? Hova?” – áll a szövegben.

Hajós ugyanakkor felteszi a költői kérdést is: „Szopatsz, Sándor?”, mivel úgy gondolja, nem jó út, hogy ez a vita a nyilvánosság előtt zajlik.

A nyílt levelet alább teljes terjedelmében közöljük:

„Nem vagyok senkinek a távkapcsolóval irányítható forradalmára. Voltam, és nem történt semmi. Nem nyitottam fel embermilliók szemét zseniális gondolataimmal, és hatalmas kiállásom mögé sem sorakoztak együtt menetelő tömegek. Amióta felnőttem és rájöttem, hogy hol és mi a dolgom, hatásosabb vagyok. Erkölcsi kioktatást pedig nem fogadok el senkitől, a szüleimen és még néhány makulátlan emberen kívül. Érdekes, pont ők nem is szoktak kioktatni…

Kényelmesebb lett volna, ha Sándor egyszerűen csak felhív és lebasz, ahogy néha szokott. Attól még ugyanúgy szeretem, ahogy most is. De ha már így alakult, csinálhatjuk nyilvánosan. Fontos kérdést vet fel, a topic közismert neve: „meddigtűrjükmééég”. Jelentem, jelenleg magánügy. 

Amikor felhívott, hogy dilemmája van, folytassa-e a csatornánál, azt mondta kicsit tőlem is várja, hogy billentsem át, mert pro és kontra is vannak érvei. Hosszan beszélgettünk, sok mindenről, ami tudtommal nem tartozik senkire. Azt nem titkolom, hogy a végén azt mondtam neki: „én nem akarok most pattogni, de ha te ezt meg mered lépni, akkor nagyon foglak becsülni ezért és felnézek rád.” Ezt azóta is tartom. Nem mesélem el, hogy más beszélgetéseinkben miket mesélt más ügyeiről (amikért nem nézek fel rá), mert magánügy. Ezt a továbbiakban is tartom. 

Szeretem saját magam meghatározni, hogy mikor és hogyan ellenzékiskedek és mikor foglalkozom más feladataimmal. Magánvállalkozó vagyok, nem közintézmény. Magándöntéseim vannak, és magánritmusom. Kérem, mindenki hagyjon békén az ötleteivel, hogy mit tehetek én, hogy hazánk állapotán változtassak, mert amúgy ezen is dolgozom, csak okosabban és hatásosabban, mint a legtöbben. És tudom, mi az ára, mi a bére.

Én megyek a saját utamon, és vállalom érte a saját felelősségemet. Ahogy gondolom az RTL Híradója is, a HírTV is, az ATV is maga dönti el, hogy mikor és mennyire lesz egyszercsak ellenzéki, és meddig nem. Ahogy az index.hu, a 444.hu, a Mancs is maga dönti el, hogy kitől fogad el pénzt a működésére és meddig. És, ahogy minden kedves állampolgártársam is el tudja dönteni, hogy mikor áll fel a munkahelyéről tulajdonosváltás miatt. 

Felnőtt vagyok. Ki merem mondani a véleményemet, ha kérdik. És merek csendben lenni, ha felesleges a véleményem. Mindenki tudja, hogy nem vagyok fideszes. Mindenki ismerheti a véleményemet Orbán Viktorról, ő is, ha érdekelné (nem hinném, max. Anikót). Voltam már, lehetek még másnak is az ellenzéke, most az övé vagyok (Tiéd vagyok, Viktor, nánaná :) ). S persze, nem tetszik sok minden nekem sem.

Nem tetszik a Tények. De a Barátok Közt se. Nem tetszik, ahogy a Népszabadságot eltiporták. És az se, amit a Klubrádióval műveltek. Nem tetszett a kerítés, a plakátkampány, az MNB-s alapítványok, a civilek letekkelése, a Diákfeszt kinyírása, a Juhász Péter barátom dózerolása. De az se tetszik, ahogy nem tartjuk el az atlatszo.hu-t, ahogy nem segítünk a hajléktalanokon, ahogy lassan semmit sem teszünk a szegényekért, a romákért, a háború elől menekültekért. 

Csomó minden nem tetszik. Na, und? Biztos én se tetszem sokaknak. És, akkor mi van? Akkor vonuljak ki? Honnan? Hova? Az életemből, ami tetszik nekem, a ti életetekbe, ami nektek sem tetszik? Vonuljatok ti. Ki vagy fel, ahogy akartok. Vonultam én is, most más a feladatom. Azt nem adom!

De. Amikor fontos közügyekből a celebek cicaharcot csinálnak, akkor ártalmassá válnak. Ha tudjuk, hol a helyünk, részesei, alkotói lehetünk a közbeszédnek. Sándor, gratulálok, ezt jól megcsináltad. Belevittél egy táncba, feleslegesen, a legrosszabkor. Ha lapítok, vesztek – ha őszinte vagyok, ütnek. Köszke.

Szopatsz, Sándor? :) Valahol most megint picit hátradőlhet a Legfőbb Homloklebeny, mert egymást marjuk. Mert ti néhányán nem értitek, hogy mi a tét, és mi a szérum, mert mindig magatokkal vagytok elfoglalva. Kérni tudtok csak hangosan. Várni, tűrni, bukni, figyelni csendben, azt nem. Kérem, mindenki vegye észre, hogy mikor lett korszerűtlen, és mikor-hol nincs rá szükség. Én pl. nem megyek diáktüntetésre, mert nem vagyok diák. Pedig biztos élvezném, ahogy felnéznek rám a kicsik, mert azt merem mondani a színpadon, hogy „meddigtűrjükmééég!” Szerintem nem ez a dolgom. 

Előbb voltam TV2-es, mint az Andy. Néha nem tudom követni, hogy melyik csatorna melyik része épp melyik oligarchaágé (barackfa virágé). Én úgy látom, egy magyar tévé a magyar nézőké. Én hozzájuk beszélek, őket szórakoztatom, amíg lehet. Élvezem, és igyekszem jól csinálni. Nem fogom abbahagyni, csak mert budai kastélyokból leüzennek nekem. Üzenjetek át egymásnak, két utcára vagytok.

Most a TV2-nél tudom a feladatomat végezni. Ez egy deal? Igen. Nem tetszik? Nem bánom. Olvassatok több Szun-Ce-t… 

Az én munkám az, hogy műsort csinálok, a feladatom pedig, hogy ott vagyok a TV2-ben és szabadon beszélek. Ez a feladatom most, lakmusz vagyok. És közben sok pénzt keresek, és népszerű vagyok? Hát, bocsi, de ügyes vagyok. Ügyesen beszélek. A magam és néha talán mások nevében. Mások előtt, néha mások helyett. Hol ülve, hol táncolva. De szabadon, nem felkérésre, távirányítással. És leginkább: hangosan. Ez a feladatom.

Például, hogy néha azt mondjam (hangosan, hogy mindenki megértse): 

NEM-FÉ-LÜNK!

(ps.: Amúgy, ha valaki beugrik helyettem a mai két előadásomra, a holnapi forgatásra, éjjel meg megírja a dalszöveget, bemegy a kórházba látogatni, elviszi a gyereket a meccsére, megcsinálja a vasárnapi gyerekelőadást és az esti tévéfelvételt, aztán elmegy hétfőn helyettem Debrecenbe és a keddi tizenkét órás forgatást is átvállalja, akkor kivonulok én is szívesen :) )”

Ne maradjon le semmiről!