Habony hitelezője helyett Puch Lászlóhoz került a Népszava

2016.12.20. 14:28

Bár korábban úgy volt, hogy egy liechtensteini cég venné meg a Geomédia-lapokat, azaz a Népszava mellett a Szabad Földet és a Vasárnapi Híreket, a tulajdonosok gyanút fogtak, hogy ez is a fideszes médiabirodalom trójai falova.

A Geomédia közleménye szerint "a lapokat korábban megvásárolni kívánó liechtensteini bejegyzésű XXI. Century Invest AG-vel kötött megállapodás egyoldalú felmondására azt követően került sor, hogy a szerződés hatályba lépéséhez szükséges feltételek többszöri hosszabbítás után sem teljesültek. Az októberi aláírás óta bekövetkezett események kiszámíthatatlansága, nem csak a lapok stabil finanszírozását nehezítették meg, de megkérdőjelezték a külföldi tulajdonos-jelöltek elkötelezettségét a lapok szellemiségének, közéleti-politikai irányultságának megőrzése mellett."

Az októberi aláírás után derítette ki az Átlátszó ugyanis, hogy a XXI. Century Invest AG-t ugyanaz az ügyvéd képviseli, aki a Habony Árpád hitelezőjeként ismert Tombor Andrást is, ezek után pedig félő volt, hogy a Népszava sorsa is ugyanaz lesz, mint az októberben bezárt Népszabadságé.

Az új tulajdonos az egykori MSZP-pénztárnok, Puch László és Simon Dénes tulajdonában álló Horizont Handels und Industrie AG, és Puch már közölte is, hogy tulajdonosként a szerkesztőségi tartalomba nem kíván beavatkozni, továbbá "megóvja a független szellemi műhelyeket mindenféle politikai befolyástól, a szerkesztőségek számára teljeskörű szabadságot biztosít." 

A cég továbbá célul tűzte ki, hogy a Szabad Föld megőrizze vezető pozícióját a hetilapok piacán, folytassa a Népszava és a Vasárnapi Hírek integrációját, és hogy "az integrált szerkesztőség megőrizze a Népszava baloldali-demokrata hagyományát és értékeit, ugyanakkor a megújult napilap képessé váljon a Népszabadság által hagyott űr betöltésére, az egykori Népszabadság-olvasók megszólítására is."