Béla
4 °C
15 °C

Felmondott az Origo fotórovatának vezetője

2017.04.19. 09:05
Ostyáni Jánosnak elege lett abból hogy a megkérdezése és beleegyezése nélkül manipulálták a Hősök terén tartott tüntetésről beszámoló cikket – az Origo fotósának képeit ismeretlen forrásból származó, manipulált képekre cserélték le.

Az ügy, ami a régi origósnak számító Ostyáni Jánosnál kiverte az utolsó biztosítékot, nagyjából annyi volt, hogy az április 12-i tüntetésről beszámoló Origo a szokott fotóriporterei helyett egy névtelen fotós képeit közölte. Nemcsak az Origo vette át ezeket a képeket, egy sor kormányközeli lap is sajátjának érezte a fotókat, és egyszerre jelentették meg őket.

Az Origo fotósának a képei egy ponton eltűntek az Origo cikkéből, és kicserélődtek az ismeretlen fotós képeire

– írta képszerkesztő kollégánk az esetről beszámoló, részletes cikkében.

Ostyáni, írja a 24.hu, vállalhatatlannak tartja, hogy ismeretlen forrásból származó, erősen manipulatív képsorozattal illusztrálták a cikket, és tegnap felmondott a lapnál, ahogy Kovách Márta szerkesztőségi asszisztens is.

Az Origo fotórovatának fogalma sem volt arról, hogy a cikkben megjelenő képeiket lecserélik, és azok helyén a kormánypárti sajtóban négy állítólagos szerző neve alatt is megfuttatott képeket jelenítenek majd meg. A 24.hu-nak nyilatkozó rovatvezető azt mondta, ehhez nem adja tovább a nevét, és feláll. Bár eddig is sok minden zavarta az Origo szerkesztőségében, úgy gondolta, a fotórovat munkáját ezek nem érintik, a mostani viszont neki is sok volt. A kormánypárti sajtó manipulációs húzásairól itt írtuk hosszabban.

Az utóbbi pár hétben az Origo szerkesztősége látványos átalakuláson ment át, kirúgtak nyolc újságírót és szerkesztőt, lelépett a Filmklub egyik külsőse és a gazdaságrovat egy munkatársa, valamint a teljes Unikornis nevű kiadvány stábja, lelépett egy képszerkesztő, és a teljes techrovat (ők a 24.hu-hoz igazoltak), valamint sokan távoztak a sportrovatból is, ki így, ki úgy.

UPDATE: felmondott Vajda Judit is, a tévérovat egyik újságírója, aki egy privát Facebook-posztban azt írta, eddig tudott egy levegőt szívni olyan emberekkel, akik kiszolgálói a Gulyás Márton elleni lejáratókampánynak. Mint írta, nem ez volt az első cikk, ami kiborította, de ez tette be a kaput. Vajda úgy állt fel, hogy nincs új munkahelye.

Az újságíróval Gulyás Márton is szolidál, egy nyilvános videóban süvegeli meg döntését: